Hortensia: Woonplant van de maand april

Hortensia: Woonplant van de maand april

Het verhaal van hortensia 

Licht zoetgeurende hortensia associeert vrijwel iedereen met de lange, lichte dagen van het voorjaar. Het is een zeer populaire woonplant met grote bolle bloemschermen vol stervormige bloemen in prachtige kleuren die gul en lang bloeien. Decoratief, vrolijk, rijke aanblik dankzij het groene blad én een indoor voorschot op de zomer, de periode waarin tuinhortensia's bloeien. Als het niet meer vriest, kan hortensia ook het terras op of de tuin in, voor een tweede carrière als tuinplant. 

Herkomst 

De plant groeit in het wild in Zuid- en Oost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken. In Europa groeit hortensia van oudsher veel bij boerderijen, waar langs het water lange rijen staan. De wetenschappelijke naam Hydrangea verwijst naar haar belangrijkste behoefte: hortensia heeft regelmatig water (hydra) nodig. 

Verzorgingstips

  • Hortensia kan niet tegen droogte. Voorkom slaphangen, zorg dat de plant altijd een licht vochtige kluit heeft. 
  • De plant staat het liefst licht, maar niet in de volle zon of bij een warmtebron. Een te warme plek kan de bloei nadelig beïnvloeden. 
  • Omdat groei en bloei hortensia veel energie kost, is eens per twee weken wat plantenvoeding geven aan te raden. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...