bijen, vlinders en insecten in de tuin

Bijen, Vlinders en insecten in de tuin.
De tuin is een verlengstuk van je huis en de tuin is een deel van de natuur.  Zo kunnen er onverwachts bijen, vlinders, insecten en/of  vogels in de tuin terecht komen.
Deze dieren bieden vele voordelen voor natuur en tuin.Vaste planten geschikt voor bijen bij GroenRijk de Heikant Veldhoven

Bijenplanten en vlinderplanten bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven
GroenRijk de Heikant heeft een groot assortiment vaste planten waar bijen en vlinders dol op zijn. Zie logo op afbeelding van de blije bijen. Dit logo kunt u terug vinden op ons tuincentrum bij de vaste planten waar bijen dol op zijn. Het zijn vooral planten met bloemen waarbij de bijen goed bij de meeldraden kan.
Voor vlinders is er een aparte tafel met allemaal vlinderlokkers.

 

Bijentuin in Veldhoven
Aan de Berkt in Velhoven komt een nieuwe bijencentrum. Er komt een insectenvriendelijk tuin bij. Die ze in etappes aan gaan leggen met veel bloeiende planten en bomen. In de tuin is een lange overkapping waaronder bijenkasten staan (de bijenhal) en een ontvangst- en educatieruimte, " het Raethuis". Het terrein aan de Berkt heeft veel mogelijkheden en het goed bereikbaar. Het ligt aan de rand van de woonwijk waar veel voedsel te vinden is voor bijen, veel meer dan bijvoorbeeld op het platteland. Honingbijen hebben een actieradius van 3 kilometer en kunnen dus vanaf De Berkt praktisch heel Veldhoven bevliegen, daar bloemen bezoeken in tuinen en parken en zo ook bijdragen aan de bestuiving van de planten. In dit centrum willen wij bezoekers ontvangen en vertellen over de bijen en hoe belangrijk bijen zijn. De bijentuin zal overdag vrij toegankelijk zijn voor bezoekers. Alleen de bijenhal met daarvoor een vijver wordt afgeschermd en is uitsluitend samen met een imker te bezoeken. de vereniging hoopt dat de bijentuin de mensen uit de wijken aanspreekt en dat wijkbewoners betrokken willen worden bij aanleg en onderhoud van deze tuin.

Feestelijke opening van de bijenhal op zondag 19 april: 13.30 - 16.30 uur

De bijenhal is  klaar en zal  19 april  officieel  in gebruik genomen  worden; uiteraard een feestelijke aangelegenheid waar u welkom bij bent.                                                   

Dagen dat de dieren in de belangstelling staan:
11 t/m 19 april campagne bijen in de tuin.
27 juni t/m 5 juli Vlinders in de tuin.
24 oktober t/m 1 november  vogels in de tuin


Waarom bijen zo belangrijk zijn:

Sinds er bloeiende planten zijn waarvan de bloemen bestoven moeten worden om voor nageslacht te kunnen zorgen, heeft de natuur verschillende systemen ontwikkeld om dat voor elkaar te krijgen. De opdracht is om stuifmeel uit de ene bloem (dat is manlijk zaad van een plant) over te brengen op de stamper van een andere bloem. Onder in die stamper zit de vrouwelijke eicel van de bloem die met het stuifmeel moet worden bevrucht. Bij sommige planten wordt het stuifmeel door de wind overgebracht. Zulke planten produceren enorme wolken stuifmeel (lastig als je gevoelig bent voor hooikoorts). Bij bloeiende waterplanten is het soms het water dat het stuifmeel overbrengt. Een heel grote groep planten heeft een fantastische samenwerking met allerlei soorten insecten ontwikkeld om zich te laten bestuiven (soms gebeurt dat zelfs door vogels). Onder al die insecten zijn de bijen de superbestuivers. Voor mensen zijn daarvan de honingbijen (die hele volken vormen die ook ’s winters kunnen overleven) het allerbelangrijkst. Honingbijen bestuiven namelijk niet alleen heel veel gewassen waarvan wij de vruchten eten (appels, peren, kersen, pruimen, bramen, noem maar op), ze maken ook heerlijke, gezonde, voedzame honing. Zonder de honingbijen zouden veel planten veel minder vruchten geven. Bijen bestuiven de bloemen niet opzettelijk. Het is geen bewuste handeling. Maar doordat ze op en in de bloemen rondscharrelen, blijven er stuifmeelkorrels aan hun harige lijven kleven, die er vervolgens in andere bloemen weer afgaan. Als dat bij een stamper van een bloem gebeurt, is de bestuiving geslaagd. Bloemen accepteren alleen stuifmeel van de eigen soort. Zo houden ze hun eigen soort in stand. Het kan dus geen kwaad als bijen van de ene bloemsoort naar de andere scharrelen. Dat heeft de natuur prima geregeld. En voor wie erop let: bijen houden het graag bij één en dezelfde bloemsoort. Dus is de bestuiving heel effectief.

ZONDER BIJEN GEEN HONING EN VEEL MINDER VRUCHTEN
Vooral fruittelers maar ook zaadproducenten zijn voor hun productie in hoge mate afhankelijk van de nectar- en stuifmeel verzamelende bijen. Bijen zijn volledig afhankelijk van bloeiende planten… en van de mens. Zeker in Europa zijn er bijna geen wilde bijenvolken meer te vinden, als gevolg van een parasiet waartegen de bijen zonder hulp van de mens geen weerstand tegen hebben. Maar ze vinden het best om als volk in kunstmatige korven en tegenwoordig vooral kasten te leven en voor ons en de natuur te doen wat ze moeten doen, namelijk bloemen bestuiven. Als wij zorgen dat er (ook in tuinen) steeds zo veel mogelijk planten bloeien, helpen we de bijen (en onszelf) enorm. Meer bloeiende planten betekent meer bijen! Daar kunnen we zelf heel veel aan doen. L:aat bloeiende planten groeien waar het maar kan.

Natuurlijk willen de bloemen van fruitbomen (vooral van appel- en kersenbomen) graag door bijen worden bestoven. Maar dat geldt ook voor koolzaad-, klaver-, heide- en lindebloesem. In de natuur halen bijen ook graag nectar op uit de bloemen van distels, wilgenroosjes, klein hoefblad, braamstruiken, honingklaver en paardenbloemen. Ook in tuinen groeien veel planten waarvan de bloemen op bijenbezoek wachten. Bijvoorbeeld Asters, Kattenkruid, Klimop, Salie, Tijm en Dahlia’s. Alle planten die voor de bestuiving van hun bloemen grotendeels afhankelijk zijn van bijen, worden drachtplanten genoemd.

Als de Lente Komt. 

Vanaf de eerste warme dagen trekken de bijen er na een lange winter
enthousiast op uit. Op zoek naar voedsel! Eerst in de buurt van de bijenkast,
daarna steeds verder. Ze vliegen het liefst naar de bloeiende kruiden
in de wei of de bloemen tussen het gewas op de akkers. Maar... het enige wat ze
vinden zijn strakke weilanden met alleen groen gras. En akkers vol met wintertarwe.
Geen bloem te bekennen. Wat nu? Dus gaan ze het dorp in.

De bijen hebben hulp nodig.
Ze komen vaak een tuin tegen vol tegels. Ze komen graag in tuinen met bloemen en waaruit ze stuifmeel kunnen halen. Zo kunnen ze de hun jongen voeden.
vól bij-vriendelijke planten: krokussen, blauwe druifjes, allerlei vaste planten,
fruitbomen en een muur vol klimop. Bij de achterdeur staan bloeiende keukenkruiden,
en tegen de schutting groeit bruidsluier en een braam. Hier kunnen
ze het hele jaar terecht! De bijen dansen om de bloemen. Ze halen zo de nectar binnen.

Hoe maak je een bijenhotel