Bijen, vlinders en insecten

De tuin is een verlengstuk van uw huis en de tuin is een deel van de natuur. Zo kunnen er onverwachts bijen, vlinders, insecten en/of vogels in de tuin terecht komen. Deze dieren bieden vele voordelen voor natuur, tuin en voor uzelf!

Bijenplanten en vlinderplanten bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven

GroenRijk de Heikant heeft een groot assortiment vaste planten waar bijen en vlinders dol op zijn. Zie het logo van de blije bijen. Dit logo vindt u terug in ons tuincentrum bij de vaste planten waar bijen dol op zijn. Het zijn vooral planten met bloemen waarbij de bijen goed bij de meeldraden kunnen. Voor vlinders hebben we bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven een aparte tafel met allemaal vlinderlokkers.

Blije bijen - GroenRijk de Heikant Veldhoven

Bijentuin in Veldhoven

Aan de Berkt in Velhoven staat een nieuwe bijencentrum. Deze insectenvriendelijk tuin is in etappes aangelegd met veel bloeiende planten en bomen. In de tuin is een lange overkapping waaronder bijenkasten staan (de bijenhal) en een ontvangst- en educatieruimte, " het Raethuis". Het terrein aan de Berkt heeft veel mogelijkheden en het is zeer goed bereikbaar. Het ligt aan de rand van de woonwijk waar bijen veel voedsel vinden, veel meer dan bijvoorbeeld op het platteland. Honingbijen hebben een actieradius van 3 kilometer en kunnen dus vanaf de Berkt praktisch heel Veldhoven bevliegen, daar bloemen bezoeken in tuinen en parken en zo ook bijdragen aan de bestuiving van de planten. In dit centrum ontvangen wij bezoekers en vertellen over de bijen en hoe belangrijk bijen zijn. De bijentuin is overdag vrij toegankelijk voor bezoekers. Alleen de bijenhal is afgeschermd en is uitsluitend samen met een imker te bezoeken. De vereniging hoopt dat de bijentuin de mensen uit de wijken aanspreekt en dat wijkbewoners betrokken raken bij aanleg en onderhoud van deze tuin.

De bijenhal

De bijenhal is klaar en is sinds 19 april officieel in gebruik. Kom langs in onze bijenhal en ervaar alle bijenplanten, vlinderplanten en andere tuinplanten die bijen, vlinders en insecten aantrekken. Bekijk de dagen dat de dieren in de belangstelling staan:

  • 11 t/m 19 april: Bijen in de tuin
  • 27 juni t/m 5 juli: Vlinders in de tuin
  • 24 oktober t/m 1 november: Vogels in de tuin

Honingbij

Er zijn verschillende soorten bijen in Nederland. De honingbij is misschien wel een van de populairste bijensoorten in Nederland. Naast het bestuiven van bloemen heeft deze bij namelijk de gave om nectar om te zetten in een gezond en zoet product: honing. U vindt honingbijen steeds minder in het wild, maar steeds meer in kassen of in kasten. Dat maakt de bijen tegenwoordig niet meer zoveel uit. Zij doen waar ze goed in zijn en produceren een van de lekkerste zoetstoffen die we kennen! Help de honingbij door bloemen en planten in de tuin te planten waar zij gek op zijn. Bekijk de planten waar bijen dol op zijn in de lijst hieronder.

Honingbij - GroenRijk de Heikant Veldhoven

Bijenhotel

Hoe creëert u uw eigen bijenhotel? Met behulp van een bijenhotel geeft u de bijen een fijne plek om naar terug te keren. Wat krijgt u hiervoor terug? Bijen bestuiven bloemen en laten dat stuifmeel in de bloem van andere bloemen achter. Dit draagt bij aan de groei van zowel de bij als de bloem. Bloemen accepteren niet het stuifmeel van ander bloemen dus er ontstaan geen kruissoorten. Dit heeft de natuur goed geregeld. Creër nu uw eigen bijenhotel en haal de benodigheden bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven!

Bijenplanten kopen in Veldhoven

Koop nu bijenplanten en vlinderplanten waarmee u de natuur een handje helpt bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven.

1. Vlinderstruik - Buddleja Davidii

De naam zegt het al: dit is dé plant voor het lokken van vlinders. De bloeiende vlinderstruik laat prachtige, kleurrijke bloemen zien met roze/paarse bloempluimen. De bloemen geven een speels en verwilderd effect. Naast de prachtige bloei in de zomer is deze plant ook winterhard. De plant vereist weinig verzorging, wat dit dé ideale tuinplant voor vlinders en mens maakt!

2. Hemelsleutel - Sedum Spectabile

Deze spectaculaire vaste plant mag niet ontbreken in de vlindertuin. De hemelsleutel bloeit in de periode dat andere vaste planten langzaam vervagen en uitbloeien. Het grijsgroene blad in combinatie met de mooie, gekleurde bloem bestaat in wit, roze, rood en geel. Wij zijn er dol op. En vlinders ook!

Bijen en vlinderlokkers planten - GroenRijkd de Heikant Veldhoven

3. Zonnehoed - Echinacea Purpurea

De zonnehoed is één van de bekendste vlinderplanten in Nederland. Deze plant heeft prachtige bloemblaadjes met een opvallende bruine knop in het midden. De plant bloeit van juli tot september. U heeft dus de hele zomer plezier van deze plant én van vlinders in de tuin.

4. IJzerhard -  Verbena Bonariensis

Deze tuinplant is geen vaste plant, maar bloeit wel twee jaar achter elkaar. De lila bloemen trekken vlinders aan en zorgen voor een prachtig kleurenpalet in de tuin. De bloemen bloeien tussen juli en september. Geniet van kleur en vlinders in de tuin met de IJzerhard. 

5. Hersftaster - Aster Novi Belgii

Ook na de zomer zijn en nog tal van bloemen die kleurrijk staan in de tuin. De herfstaster bloeit hevig en bestaat in allerlei kleuren. Bijen zijn dol op de nectar van asters, dikke kans dat bijen regelmatig even langszoemen in de tuin. De herfstanemoon kent een lange bloeiperiode. Deze plant mag dus zeker niet ontbreken in dit lijstje! 

Bijen en vlinderlokkers planten - GroenRijkd de Heikant Veldhoven

Vlinderlokkers in Veldhoven

Wellicht zijn dit niet de eerste planten waar u aan denkt bij het planten van een bij- en vlindervriendelijke tuin, maar bovengenoemde planten zorgen geheid voor een kleurrijke tuin inclusief bijen en vlinders. Shop deze bij- en vlinderlokkers bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven. Ons assortiment hangt af van het seizoen, maar er is altijd een geschikte plant beschikbaar! Kom langs en ontdek het ruime assortiment bijvriendelijke en vlinderlokkende planten. Check de openingstijden en de route naar ons tuincentrum op de contactpagina. Wij kijken uit naar uw bezoek.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten