Klimplanten

Klimplanten mogen niet ontbreken in een fraaie tuin. Klimplanten brengen groen, kleur, geur en wildleven met zich mee. Een klimplant draagt bij aan de biodiversiteit in uw tuin. Vlinders zijn dol op passiebloemen en kleine vogels vinden beschutting in klimplanten of struiken met doornen. Ze voelen zich hier veilig en houden het gezellig uit bij u in de tuin. Bijen zijn dol op bloeiers als de Wisteria en de Clematis. Help het wildleven een handje door rozen en klimplanten in de tuin te planten. Klimplanten onderhouden moeilijk? Zeker niet! Kom langs in Veldhoven en ontdek alle ins-and-outs over klimplanten en rozen.

Soorten klimplanten

Er zijn twee soorten klimplanten.

Zelfhechtende klimmers hebben geen ondersteuning nodig bij het klimmen, deze klimmers hebben hechtwortels waarmee zij zich vastzetten in de grond. Deze zelfhechtende klimmers bedekken met gemak schuttingen, muren en wanden. De bekendste zelfhechtende klimmers zijn:

 • Klimop (Hedera)
 • Wilde wingerd (Parthenocissus)
 • Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

Rankende klimplanten zijn planten die ergens omheen draaien en op zoek gaan naar steun. U helpt deze klimmers een handje door wat gaas of een scherm tegen de schutting te plaatsen. De rankende klimplanten groeien dan om deze draden en rekken heen en bedekken zo de wand of schutting. Bekende rankende klimplanten zijn:

 • Akebia
 • Clematis
 • Kamperfoeli (Lonicera)
 • Sterjasmijn (Trachelospernum)

Klimplanten - GroenRijk de Heikant

Groenblijvende klimplant

Eén van de bekendste groene klimplant is de hedera, ookwel bekend als de klimop. Deze prachtige groene klimplant klimt gemakkelijk tegen hoge muren en wanden. Bedek uw saaie grijze schutting met het donkergroene van de hedera. Ook de kamperfoelie blijft 's winters groen. De bladeren van kamerfoelie blijven groen, en de bloemen veranderen in vruchten. Deze vruchten veranderen later weer in bloemen als de klimplant in bloei staat.

Klimplant schaduw

De hedera is één van de bekendste klimplanten voor in de schaduw. Deze super-snelle klimmer groeit gemakkelijk tegen elke soort wand en schutting. Wilt u een saaie, grijze muur bedekken met prachtig groen? Kies de hedera en u geniet het hele jaar door van diep-groene kleuren in de tuin. Hedera houdt van een grond met veel voedingsstoffen. Het voorjaar is de ideale periode om een hedera, ofwel klimop te planten. Graaf een gat dat groot genoeg is voor de hederaplant. Verwijder stenen, onkruid en alles wat niet in het plantengat thuishoort. Verdeel wat potgrond in het plantengat, potgrond bevat goede voedingsstoffen voor de hedera. Druk de pot goed aan, geef de hedera in het eerste jaar voldoende water. Aanschouw hoe uw hedera de schutting bedekt met haar prachtige bladeren. Andere klimplanten die het uithouden in de schaduw zijn:

 • Clematis
 • Parthenocissus
 • Kamperfoelie
 • Klimhortensia

Klimplantenrek

Sommige klimplanten hebben ondersteuning nodig. Bij GroenRijk de Heikant koopt u een klimplantenrek. Dit rek bevestigt u gemakkelijk aan de muur. De gaten in het rek zorgen ervoor dat de klimplant zich gemakkelijk aan het rek vastbindt. Wij hebben verschillende klimplantenrekken in ons assortiment, houten klimrekken of kunststof klimrekken, u kiest zelf het materiaal. Wilt u een verticale tuin creëeren? Dan is een klimplantenrek ideaal voor u! Koop een bevestigingsset waarmee u het klimplantenrek aan de muur of schutting vastmaakt. Ons personeel in het tuincentrum helpt u graag bij het vinden van het juiste klimplantenrek voor uw klimmers. Heeft u andere vragen met betrekking tot klimplanten? Stel ze gerust aan ons kundige personeel.

Bloeiende klimplanten

Klimplanten komen ook in bloeiende vorm voor, velen nog mooier dan anderen. Bij GroenRijk de Heikant vindt u fraaie klimplanten die maandenlang voor prachtige bloemen zorgen. Wilt u uw tuin of balkon vullen met kleur, geur en onweerstaanbare bloeiers? Kies dan voor bloeiende klimplanten bij GroenRijk de Heikant. Onze favorieten zetten wij voor u op een rijtje:

Clematis - GroenRijk de Heikant

GroenRijk Veldhoven

Wilt u meer weten over klimplanten of wilt u inspiratie opdoen in ons tuincentrum? Kom langs bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven en ontdek de vele soorten klimplanten. Wat uw wensen ook zijn, er is altijd wel een geschikte klimplant voor u in ons assortiment. Wij geven u graag advies op het gebied van verzorging, standplaats en snoeien. Plan uw route naar ons tuincentrum via de contactpagina. Tot snel bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten