Moestuin

Niets smaakt zo lekker als verse oogst uit eigen moestuin. Heeft u ooit wel eens geprobeerd om uw eigen groenten, fruit en kruiden te telen? Bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven vindt u alles wat u nodig heeft om de sappigste fruitsoorten, gezondste groenten en verste kruiden te verbouwen in uw eigen moestuin. Bent u een beginnend moestuinhouder? Kom langs voor advies en alle benodigdheden die ervoor zorgen dat uw moestuin een succes is. Heeft u een heerlijk ruime tuin? Kies er dan voor om de moestuin op de meest zonnige plek in de tuin te maken, het liefst uit de wind. Heeft u een smalle tuin of een balkon? Dan is het zeker ook mogelijk om een moestuin te beginnen! Wij hebben vierkante bakken, kleine kassen en bloembakken voor de bescheiden moestuin.

Makkelijke moestuin

Een moestuin bijhouden is geen moeilijke taak. Sterker nog: het is heel leuk om een moestuin te hebben! Bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven hebben we alles voor een makkelijke moestuin. Wilt u tomaten telen, fruitbomen planten of kruiden verbouwen? De makkelijkste groenten om te verbouwen zijn:

  • wortels
  • tomaten
  • kropsla
  • radijs

Moestuin - GroenRijk de Heikant Veldhoven

De bovengenoemde groentes lukken altijd. Deze groentes zijn makkelijk te verbouwen, u zaait de groentes voor van maart tot en met mei. Dit doet u binnen of in een kas. In de maanden mei tot en met juni mogen de groentes naar buiten en kunnen ze daar verder groeien in de volle grond. De groentes houden van een zonnige standplaats in de tuin of op het balkon. U geeft de groentes één keer per week flink water. Zo ontwikkelt de plant diepe wortels en daarmee een sterk wortelsysteem. In de maand augustus kunt u de eerste groenten al oogsten. Als je eenmaal verse groenten uit eigen tuin hebt geproefd, wilt u nooit meer iets anders!

Moestuinbak

Een moestuinbak of moestuintafel is handig voor kleine tuinen of smalle balkons. Met een moestuinbak teelt u gemakkelijk groenten in elk formaat tuin of op elk soort balkon. Verdeel de moestuinbak in vakken en teel in elk vak een andere soort groente of fruit. Niet alle groenten en fruitsoorten hebben even veel ruimte nodig. Verdeel de moestuinbak in vakken van 30x30cm. Zo kan er één extra grote plant zoals een palmkool, vier grote planten zoals kropsla, negen medium plantjes zoals bieten en zestien kleine plantjes zoals radijsjes in één vak van 30x30cm. Ook rucola kan per 9 plantjes in één vak worden geplant. Heeft u vragen over de afstand tussen de plantjes? Onze groenspecialisten in het tuincentrum helpen u graag bij uw vragen. Ook voor adviezen kunt u ons personeel om hulp vragen. 

Moestuinbak - GroenRijk de Heikant Veldhoven

Moestuinweetjes en tips

Wij zetten een aantal belangrijke moestuintips voor u op een rijtje. Waar houdt u rekening mee bij het houden van een moestuin:

  • Begin niet te vroeg met zaaien: vorst kan de oogst op een negatieve manier beïnvloeden. Vanaf maart is vroeg genoeg om te beginnen met zaaien.
  • Ken de plaats van de plant: klimmende planten komen achterin de bak/tuin, daarvoor plant u planten die tot 4cm groeien, daarvoor plaatst u de planten die 20-40cm hoog worden en vooraan is er plek voor de planten die tot 20cm groeien.
  • Geef de planten genoeg ruimte om te groeien: plant de planten niet te dicht op elkaar.
  • Soms is het beter om kleine plantjes te planten dan te zaaien: het duurt in Nederland lang voordat de gemiddelde temperatuur overdag boven de 18 graden uitkomt. Zo lang willen we natuurlijk niet wachten. Het planten van kleine plantjes versnelt het groeiproces. U kunt er ook voor kiezen om in huis of in een kas voor te zaaien. Dan verpot u de groentes en fruit naar buiten en groeien de gewassen buiten verder.

Kweken moestuin - GroenRijk de Heikant Veldhoven

Groentetuin kweken

"Eten wat de moestuin schaft", dat is het pleidooi waar wij bij GroenRijk de Heikant van houden. Verse groentes uit eigen tuin, niets wat lekkerder smaakt. Kies zelf wat u teelt in de moestuin. Zo bepaalt u zelf wat u wekelijks op uw bord krijgt. Hoewel het natuurlijk fantastisch zou zijn als we voortaan alleen nog maar groentes uit eigen groentetuin zouden eten, maar niet iedereen heeft de ruimte en tijd om zo veel bezig te zijn in de tuin. Daar hebben we boeren voor! Maar het is leerzaam en bovendien ook leuk om in de buitenlucht bezig te zijn met het kweken van groenten. Bij GroenRijk de Heikant hebben we alle benodigdheden om uw eigen moestuin te starten. Wat dacht u van frisse komkommers, groene courgette en zelfs kruiden. 

Verticale moestuin

Voor de kleine tuinen en de smalle balkons kunt u ook kiezen voor verticaal tuinieren. Met behulp van moestuinbakken of bloempotten creeërt u zo een verticale groene muur van groenten, fruit en kruiden. Gebruik een plantenrek tegen de muur en hang hier bloempotten aan. In elk bloempotje plant u andere gewassen. Door het groen van de gewassen en het bruin van de terracottapotten, krijgt u een prachtig aanzicht. U wilt toch ook een schilderij van groen en bloempotten aan de muur? De ideale manier om te tuinieren in een smalle achtertuin. Kom langs en begin dit jaar nog met het kweken van uw eigen groenten en fruit.

Verticale Moestuin - GroenRijk de Heikant Veldhoven

Moestuin Veldhoven

Kom langs bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven om alle benodigdheden voor uw moestuin in huis te halen. Heeft u een grote tuin? Dan kunt u de border gebruiken als moestuin. Heeft u een betegelde tuin? Dan is een moestuinbak de perfecte oplossing. Ook op het balkon is het mogelijk om een moestuin te hebben. Hang bloempotten aan de wand en kweek uw eigen kruiden! Tot snel bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven. U vindt ons in de buurt van  Waalre, Geldrop, Nuenen, Oirschot, Valkenswaard, Best en Son. Check onze contactpagina om uw route te plannen.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten