Gazon kalken

Heeft u een geweldig groene grasmat in de tuin? Dan is het belangrijk dat u uw gazon goed onderhoudt. Het gazon kalken hoort daarbij, dit verbeteret de zuurgraad van de grasmat en draagt bij aan een mooie groene kleur van de mat en de groei van het gras. Bij GroenRijk de Heikant hebben wij alle 

Waarom gazon kalken?

Er is een aantal redenen waarom u uw grasmat moet bekalken. Hieronder zetten wij de belangrijkste redenen voor u op een rijtje. Heeft u vragen over het bekalken van uw gazon? Wilt u de juiste kalk voor uw grasmat of wilt u handig gereedschap aanschaffen waarmee het strooien van kalk een stuk sneller en gemakkelijker gaat? Kom langs bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven en behoudt de prachtig groene kleur van uw gazon! Met kalk maakt u de bodem minder zuur. Dat resulteert in een betere groei van het gras en remt de groei van mos. Ook zorgt kalk ervoor dat de meststoffen beter opgenomen worden door het gras. Het gazon wordt daardoor mooier, voller en stralender.

Gazon kalken - GroenRijk de Heikant

Vier tips waarom u kalk moet strooien

  1. Voorkom mosgroei: Door kalk te strooien, zorgt u ervoor dat mos geen kans krijgt. De kalk zorgt ervoor dat mos verschrompelt en bruin wordt. Kies voor kalk met magnesium en u zult zien dat uw gazon weer zijn frisgroene kleur terugkrijgt.
  2. Zuurtegraad op peil houden: De zuurtegraad van uw grasmat hoort een pH-waarde te hebben tussen de 5,0 e 6,0. Het kan voorkomen dat uw grond verzuurt, dit komt onder andere door regen en door compostering. Door kalk te strooien houdt u de zuurtegraag van uw gras op peil.
  3. Opname voedingsstoffen: Door kalk te strooien op uw gazon, wordt de zuurgraad van het gras weer op peil gebracht, waardoor voedingsstoffen weer beter worden opgenomen. Bij een te zure grond neemt de grasmat geen meststoffen op, door te kalken worden de meststoffen beter opgenomen. Dit draagt bij aan de gezondheid, kleur en sterkte van uw grasmat
  4. Verbetering bodemstructuur: Het kalken van het gazon draagt bij aan een verbeterde grondstructuur. Bestaat uw grond vooral uit kleigrond, alleen maar uit zand of bestaat uw grond uit een andere grondsoort met een lage voedingswaarde? Kalk strooien helpt de grondstructuur te verbeteren waardoor organische stoffen beter worden opgenomen en de gezondheid van uw grasmat verbetert.

Wanneer kalk strooien?

U kunt het beste uw grasmat bekalken tijdens januari/februari, vlak voor het voorjaar en in oktober/november, in de herfst. Het is belangrijk dat u eerst het gazon bekalkt, voordat u het gazon vervolgens bemest. Als u het gazon heeft bekalkt, dan is de grond weer klaar om voedingsstoffen op te nemen, dit is de uitgelezen kans om het gazon te bemesten met (organische) meststoffen. Zorg dat er minimaal 4 weken tussen het bekalken en het bemesten van uw gazon zit. Zo heeft de kalk voldoende tijd om in de grond opgenomen te worden en loopt u geen risico dat de mest niet wordt opgenomen in de grond. Heeft u advies nodig met betrekking tot het kalken van uw gazon? Of wilt u weten welke meststoffen en andere producten hiervoor het meest geschikt zijn? Kom langs in ons tuincentrum in Veldhoven en wij beantwoorden al uw vragen!

Hoe kalk strooien?

Zorg ervoor dat u kwaliteitskalk koopt voordat u begint met het kalken van uw grond. Op onze meststoffen- en bestrijdingsmiddelenafdeling vindt u kalk van verschillende merken. Vraag ons personeel om advies. Zij adviseren u in het type kalk en het soort kalk. Er bestaan namelijk kalkkorrels en kalkpoeder. Kalkkorrels zijn makkelijker te strooien en vervliegen niet zo snel als kalkpoeder. Kalkpoeder wordt wel sneller opgenomen in de grond. Ga samen met ons kundige personeel in het tuincentrum na welke kalksoort voor uw gazon het beste is. U strooit kalk door metuw hand (met handschoen) of met een bekertje de korrels of de kalkpoeder gelijkmatig over het gazon te verdelen. Om het uzelf makkelijker te maken, deelt u de grasmat van tevoren op in delen, hierdoor voorkomt u dat u delen van het gras dubbel bekalkt en slaat u geen stuk over! Ook hierbij helpen wij u graag, kom langs voor advies! Heeft u een groter oppervlakte om te bekalken? Dan zijn er ook machines en andere tools die het kalken sneller en gemakkelijker maken! 

Kalk strooien gazon - GroenRijk de Heikant - Veldhoven

Kalk Veldhoven

Het voorjaar en het najaar zijn de beste periodes om kalk te strooien. Houd uw gazon gezond door jaarlijks (het liefst twee keer per jaar) te kalken en te bemesten. Kies vor organische bemesting, dit wordt sneller opgenomen in de grond. Kom langs en ontdek de mogelijkheden met betrekking tot het bekalken van uw gazon. Wij geven u graag advies over hoe en waarom u moet bekalken. U vindt ons tuincentrum nabij Eindhoven, Best, Oirschot, Steensel, Eersel, Knegsel, Waalre, Valkenswaard. Wij zien u graag snel bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven. Plan uw route via de contactpagina.