Tips voor palmbomen en olijfbomen in een Nederlandse tuin

  Tips voor palmbomen en olijfbomen in een Nederlandse tuin

  Bij palmbomen en olijfbomen denkt u wellicht eerder aan een vakantie in een warm land dan aan uw eigen tuin. Toch is het mogelijk om dit vakantiegevoel juist naar eigen tuin te halen! Natuurlijk is er een aantal aandachtspunten om olijfbomen en palmbomen in Nederland goed te onderhouden, maar daar geven wij u graag tips voor. Op deze manier trekt u het zomerse gevoel gewoon door in de tuin! 

  Wanneer is de beste periode om olijfbomen en palmbomen aan te schaffen?

  Wanneer u overweegt olijfbomen en palmbomen aan te schaffen voor in uw tuin, is het raadzaam om dit in het voorjaar te doen. In deze periode kunnen de palmen, voordat de koudere periode aanbreekt, goed doorwortelen. Dan staan ze vaster geworteld wanneer de kou aanbreekt en zullen hier minder problemen bij optreden. Voor binnenruimtes maakt het uiteraard niet uit in welk seizoen u de palmen aanschaft. In binnenruimtes plant u de boom namelijk in pot. In huis komt de temperatuur meestal niet onder het vriespunt. 

  Palmbomen en olijfbomen verzorgen in de winter

  Het lijkt misschien geen goede combinatie: zomerse bomen als olijfbomen en palmbomen in uw tuin met de Nederlandse winter. Echter, voor allebei geldt dat ze tegen een stootje kunnen als het gaat om weersomstandigheden. Voornamelijk de jongere bomen hebben extra bescherming nodig, deze kunt u 's winters het beste naar binnen brengen. Zijn uw palmbomen daar al te groot voor? Dan pakt u de kruin bovenin de boom in om deze te beschermen tegen vrieskou. De kruin is namelijk het groeipunt van de palmboom en deze heeft extra bescherming nodig om in het voorjaar weer verder te groeien. Voor olijfbomen geldt dat deze wat makkelijker verplaatst kunnen worden, dit kan een goede optie zijn als de Nederlandse winters te koud worden. Verplaats de boom naar een beschutte plek in de tuin zodat de boom meer beschermt is tegen harde windstoten en hagel en sneeuw. 

  Verzorging van de olijfboom

  De olijfboom heeft een hoge sierwaarde in de tuin vanwege het groenblijvend blad. Er zijn verschillende soorten olijfbomen, waarvan er ook diverse soorten geschikt zijn voor in de Nederlandse tuinen. Olijfbomen zijn namelijk winterhard tot -15 graden Celsius. Indien het harder gaat vriezen dan 15 graden onder 0, dan kunt u de boom inpakken met jute zakken of met beschermhoezen om deze te beschermen. In het zomer en in het voorjaar bemest u de boom met compost en meststoffen voor een gezonde ontwikkeling van blad en vrucht. De olijfboom hoeft in principe niet gesnoeid te worden, maar u kunt eventueel de kruin van de boom wat sturen door de takken in het voorjaar 1/3 terug te snoeien. In het najaar kunt u de olijf wat dieper terug snoeien, mocht u dit willen.

  Een palmboom of olijfboom in de grond of op pot?

  U kunt bij de aanschaf zelf kiezen of u de voorkeur geeft aan een olijfboom of palmboom in de grond of op pot. Houd er echter rekening mee dat de adviezen voor de verzorging van de planten iets afwijken tussen de planten op pot en de planten in de volle grond. Dit heeft met name te maken met de bescherming tegen vorst. Bij de aankoop kunt u hier uiteraard advies over inwinnen, zodat u daarna veel plezier zult hebben van uw palmbomen en olijfbomen!

  Koop palmbomen en olijfbomen bij GroenRijk de Heikant

  Bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven hebben wij een mooi assortiment aan Mediterraanse bomen als olijfbomen en palmbomen. Koop kleine olijfbomen op pot of grote palmen voor in de tuin. Wat uw wens ook is, met de Mediterraanse bomen van GroenRijk Veldhoven haalt u de zomer in huis. Geniet extra lang van de voordelen van olijfbomen en palmen. Deze bomen geven het hele jaar door een exotische uitstraling aan uw tuin. Waar wacht u nog op? Kom naar GroenRijk de Heikant in Veldhoven, nabij Eindhoven en koop een olijfboom of palmboom voor in de tuin. Plan uw route naar ons tuincentrum via de contactpagina.

  Kijk ook eens naar de volgende berichten:

  Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

  Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

  Pinda’s

  Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

  Lees meer...
  Helleborus niger 'Christmas Carol'

  Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

   

  Licht in de duisternis

  In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

  Lees meer...
  Winterheide: Erica darleyensis

  Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

   

  Erica: meisje, pla...

  Lees meer...