Tips voor palmbomen en olijfbomen in een Nederlandse tuin

Tips voor palmbomen en olijfbomen in een Nederlandse tuin

Bij palmbomen en olijfbomen denkt u wellicht eerder aan een vakantie in een warm land dan aan uw eigen tuin. Toch is het mogelijk om dit vakantiegevoel juist naar eigen tuin te halen! Natuurlijk is er een aantal aandachtspunten om olijfbomen en palmbomen in Nederland goed te onderhouden, maar daar geven wij u graag tips voor. Op deze manier trekt u het zomerse gevoel gewoon door in de tuin! 

Wanneer is de beste periode om olijfbomen en palmbomen aan te schaffen?

Wanneer u overweegt olijfbomen en palmbomen aan te schaffen voor in uw tuin, is het raadzaam om dit in het voorjaar te doen. In deze periode kunnen de palmen, voordat de koudere periode aanbreekt, goed doorwortelen. Dan staan ze vaster geworteld wanneer de kou aanbreekt en zullen hier minder problemen bij optreden. Voor binnenruimtes maakt het uiteraard niet uit in welk seizoen u de palmen aanschaft. In binnenruimtes plant u de boom namelijk in pot. In huis komt de temperatuur meestal niet onder het vriespunt. 

Palmbomen en olijfbomen verzorgen in de winter

Het lijkt misschien geen goede combinatie: zomerse bomen als olijfbomen en palmbomen in uw tuin met de Nederlandse winter. Echter, voor allebei geldt dat ze tegen een stootje kunnen als het gaat om weersomstandigheden. Voornamelijk de jongere bomen hebben extra bescherming nodig, deze kunt u 's winters het beste naar binnen brengen. Zijn uw palmbomen daar al te groot voor? Dan pakt u de kruin bovenin de boom in om deze te beschermen tegen vrieskou. De kruin is namelijk het groeipunt van de palmboom en deze heeft extra bescherming nodig om in het voorjaar weer verder te groeien. Voor olijfbomen geldt dat deze wat makkelijker verplaatst kunnen worden, dit kan een goede optie zijn als de Nederlandse winters te koud worden. Verplaats de boom naar een beschutte plek in de tuin zodat de boom meer beschermt is tegen harde windstoten en hagel en sneeuw. 

Verzorging van de olijfboom

De olijfboom heeft een hoge sierwaarde in de tuin vanwege het groenblijvend blad. Er zijn verschillende soorten olijfbomen, waarvan er ook diverse soorten geschikt zijn voor in de Nederlandse tuinen. Olijfbomen zijn namelijk winterhard tot -15 graden Celsius. Indien het harder gaat vriezen dan 15 graden onder 0, dan kunt u de boom inpakken met jute zakken of met beschermhoezen om deze te beschermen. In het zomer en in het voorjaar bemest u de boom met compost en meststoffen voor een gezonde ontwikkeling van blad en vrucht. De olijfboom hoeft in principe niet gesnoeid te worden, maar u kunt eventueel de kruin van de boom wat sturen door de takken in het voorjaar 1/3 terug te snoeien. In het najaar kunt u de olijf wat dieper terug snoeien, mocht u dit willen.

Een palmboom of olijfboom in de grond of op pot?

U kunt bij de aanschaf zelf kiezen of u de voorkeur geeft aan een olijfboom of palmboom in de grond of op pot. Houd er echter rekening mee dat de adviezen voor de verzorging van de planten iets afwijken tussen de planten op pot en de planten in de volle grond. Dit heeft met name te maken met de bescherming tegen vorst. Bij de aankoop kunt u hier uiteraard advies over inwinnen, zodat u daarna veel plezier zult hebben van uw palmbomen en olijfbomen!

Koop palmbomen en olijfbomen bij GroenRijk de Heikant

Bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven hebben wij een mooi assortiment aan Mediterraanse bomen als olijfbomen en palmbomen. Koop kleine olijfbomen op pot of grote palmen voor in de tuin. Wat uw wens ook is, met de Mediterraanse bomen van GroenRijk Veldhoven haalt u de zomer in huis. Geniet extra lang van de voordelen van olijfbomen en palmen. Deze bomen geven het hele jaar door een exotische uitstraling aan uw tuin. Waar wacht u nog op? Kom naar GroenRijk de Heikant in Veldhoven, nabij Eindhoven en koop een olijfboom of palmboom voor in de tuin. Plan uw route naar ons tuincentrum via de contactpagina.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...