Succesvol snoeien in de tuin

Succesvol snoeien in de tuin

Het snoeien in de tuin is een klus die regelmatig nodig is, maar waar soms nog wat vragen over ontstaan. Daarom geven we vandaag zo veel mogelijk tips om zo goed mogelijk te kunnen snoeien voor het beste resultaat! Welk snoeigereedschap gebruikt u bijvoorbeeld voor welke planten en hoe vaak is het nodig om te snoeien? Bekijk de onderstaande tips en u bent goed voorbereid voor de volgende snoeibeurt in uw tuin!

De belangrijkste tips voor succesvol snoeien in de tuin

  • Goed snoeien begint allereerst met goed snoeigereedschap. Dat betekent dat het gereedschap scherp is en past bij de plant die u wilt gaan snoeien. 
  • Snoei nooit tijdens de vorstperiode. De temperatuur moet boven het vriespunt blijven.
  • Houd rekening met de vorm van de plant die u snoeit, zodat deze goed in balans blijft.
  • Snoei takken die over elkaar groeien en voor een rommelig beeld zorgen, in ieder geval weg. 
  • Snoei de takken niet te kort, maar wees ook zeker niet te zuinig. Gesnoeide planten groeien sterker en komen uitbundiger terug!

Welke planten in de winter snoeien?

In de winter is een aantal planten helemaal klaar om gesnoeid te worden. Zo kunt u onder andere beginnen aan de volgende snoeiklussen:

  • Bij bladverliezende bomen en heesters is de structuur van de takken goed zichtbaar in de winter. Zit er één tussen waarvan u de vorm niet mooi vindt? Dan is dit nu extra goed zichtbaar en kunt u deze terugsnoeien. Dat zal veel goed doen voor de vorm!
  • Heesters kunnen indien nodig in de winter tot de grond terug geknipt worden. Dit wordt ook wel een verjongingssnoei genoemd, maar dat houdt echter ook in dat er tijdens het eerstvolgende voorjaar geen bloemen te zien zijn. 
  • U kunt de najaarsbloeiers terugsnoeien voordat het blad weer gaat uitlopen. 

Welke planten in het voorjaar snoeien?

  • Als de vorst eenmaal voorbij is, kunnen de heesters na de vorst gesnoeid worden in het vroege voorjaar.
  • Ook fruitbomen kunnen gesnoeid worden, evenals bessen- en druivenstruiken.

Welke planten in het najaar snoeien?

Voor vrijwel alle planten geldt dat u deze in het najaar terug kunt snoeien. Zo maakt u deze klaar voor de winter, blijven ze beschermd tegen vorst en kunt u zorgen dat deze in het volgende seizoen weer in goede vorm terug groeien. Bij veel planten geldt dat u net boven de jonge scheuten snoeit, zodat deze uiteindelijk gaan uitlopen in de juiste vorm. 

Wat is goed snoeigereedschap?

Goed snoeigereedschap is afgestemd op de planten die u wilt gaan snoeien. Voor klein en fijner werk is een kleinere snoeischaar met een goede handgreep van belang. Hiermee kunt u de goede lengte snoeien en precies te werk gaan. Voor verschillende grotere planten geldt dat groter snoeigereedschap u beter van dienst kan zijn. Grotere handvatten geven de gelegenheid om zelf minder kracht te hoeven zetten en eventueel elektronisch snoei gereedschap kan daarnaast ook het grotere werk voor u doen. Dit draagt allemaal bij aan nauwkeurige resultaten en geen onnodige inspanningen aan uw kant. 

Koop snoeigereedschap bij GroenRijk in Veldhoven

In ons gezellige tuincentrum in Veldhoven koopt u snoeigereedschap van topmerken Talen Tools en Gardena. Maak elke snoeiklus in de tuin gemakkelijk met goed snoeigereedschap. Dit gereedschap is scherp en veilig in gebruik! Koop uw snoeigereedschap bij GroenRijk de Heikant en vraag ons personeel meteen om snoeiadvies. Zij weten alles van snoeien, terugknippen en scheuren. Kom binnenkort gezellig langs en begin deze nazomer nog met het snoeien van bomen en heesters. Plan uw route naar ons tuincentrum via de contactpagina.