Planten bemesten in de zomer

  Planten bemesten in de zomer

  Het bemesten van planten in de tuin is een belangrijk onderdeel van optimaal onderhoud. Een voedzame bodem is immers de start van gezonde planten en een optimale groeiperiode. Bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven bent u aan het juiste adres voor meststoffen die u helpen uw tuin een gezonde bodem te geven. Wij geven u graag tips voor de juiste periode en andere aandachtspunten bij het bemesten van uw planten in de zomer. 

  Wanneer planten bemesten?

  Over het algemeen is het voorjaar het beste moment om planten weer voor het eerst te bemesten na de winter. De planten komen dan uit de rustperiode en gaan weer uitlopen, waar ze voldoende voedingsstoffen voor nodig hebben. Rond eind maart, begin april kunt u beginnen met het strooien van meststoffen rondom de planten. Na deze eerste vroege bemesting herhaalt u dit nogmaals in de zomer. 

  Tips bij het bemesten

  Als u voor de eerste keer in het voorjaar gaat bemesten is het vrij gemakkelijk om de mestkorrels rondom de plant te strooien. De planten zijn nog niet uitgelopen en de grond rondom de planten is nog kaal. Strooi de mestkorrels op de grond rondom de planten. Probeer hiermee geen eventuele bladeren of stengels mee te raken, hiermee voorkomt u bladverbranding. Bemesten van planten in de zomer is een iets nauwkeuriger werkje. Planten zijn meer uitgelopen en u moet voorzichtig bemesten om geen bladeren met de mestkorrels te beschadigen. Probeer er ook in de zomer rekening mee te houden dat er bladverbranding op kan treden wanneer de mestkorrels de bladeren raken. Dus: door de knieën en met beleid de mestkorrels toedienen aan uw border.

  Stappenplan bemesten planten

  • Eerst strooit u de mestkorrels rondom de planten.
  • Vervolgens werkt u de mest in de bovenste laag van de grond met een hark.
  • Bemest u op een moment dat er regen wordt verwacht? Dan zal de regen helpen om de werking van de meststoffen op gang te brengen. Indien er geen regen wordt verwacht, kunt u uiteraard zelf voor bewatering zorgen. 

  Waarom is het belangrijk om in de zomer te bemesten?

  U verwacht misschien dat in het voorjaar bemesten voldoende is, omdat de voedingsstoffen dan aanwezig zijn voor een gezonde groei na de winterse rustperiode. Echter, het is zo dat er veel voeding uit de grond nodig is voor deze zomerse groeiperiode, waardoor het belangrijk is om deze ook weer op tijd aan te vullen. Als de grond volledig wordt uitgeput doet dit de planten ook geen goed en dan is er meer ruimte voor ziektes en plagen. Een tweede bemesting in de zomer is dus juist weer een goede aanvulling om de bodem gezond te houden! U vindt in ons tuincentrum in Veldhoven onder andere compost waarmee u de bodemstructuur verbetert. Uiteraard zijn er verschillende soorten meststoffen verkrijgbaar, afgestemd op verschillende soorten planten. Voor meer tips en informatie bent u van harte welkom in ons tuincentrum! Heeft u vragen? Stel ze aan onze groenspecialisten.

  Kijk ook eens naar de volgende berichten:

  Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

  Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

  Pinda’s

  Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

  Lees meer...
  Helleborus niger 'Christmas Carol'

  Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

   

  Licht in de duisternis

  In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

  Lees meer...
  Winterheide: Erica darleyensis

  Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

   

  Erica: meisje, pla...

  Lees meer...