Planten bemesten in de zomer

Planten bemesten in de zomer

Het bemesten van planten in de tuin is een belangrijk onderdeel van optimaal onderhoud. Een voedzame bodem is immers de start van gezonde planten en een optimale groeiperiode. Bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven bent u aan het juiste adres voor meststoffen die u helpen uw tuin een gezonde bodem te geven. Wij geven u graag tips voor de juiste periode en andere aandachtspunten bij het bemesten van uw planten in de zomer. 

Wanneer planten bemesten?

Over het algemeen is het voorjaar het beste moment om planten weer voor het eerst te bemesten na de winter. De planten komen dan uit de rustperiode en gaan weer uitlopen, waar ze voldoende voedingsstoffen voor nodig hebben. Rond eind maart, begin april kunt u beginnen met het strooien van meststoffen rondom de planten. Na deze eerste vroege bemesting herhaalt u dit nogmaals in de zomer. 

Tips bij het bemesten

Als u voor de eerste keer in het voorjaar gaat bemesten is het vrij gemakkelijk om de mestkorrels rondom de plant te strooien. De planten zijn nog niet uitgelopen en de grond rondom de planten is nog kaal. Strooi de mestkorrels op de grond rondom de planten. Probeer hiermee geen eventuele bladeren of stengels mee te raken, hiermee voorkomt u bladverbranding. Bemesten van planten in de zomer is een iets nauwkeuriger werkje. Planten zijn meer uitgelopen en u moet voorzichtig bemesten om geen bladeren met de mestkorrels te beschadigen. Probeer er ook in de zomer rekening mee te houden dat er bladverbranding op kan treden wanneer de mestkorrels de bladeren raken. Dus: door de knieën en met beleid de mestkorrels toedienen aan uw border.

Stappenplan bemesten planten

  • Eerst strooit u de mestkorrels rondom de planten.
  • Vervolgens werkt u de mest in de bovenste laag van de grond met een hark.
  • Bemest u op een moment dat er regen wordt verwacht? Dan zal de regen helpen om de werking van de meststoffen op gang te brengen. Indien er geen regen wordt verwacht, kunt u uiteraard zelf voor bewatering zorgen. 

Waarom is het belangrijk om in de zomer te bemesten?

U verwacht misschien dat in het voorjaar bemesten voldoende is, omdat de voedingsstoffen dan aanwezig zijn voor een gezonde groei na de winterse rustperiode. Echter, het is zo dat er veel voeding uit de grond nodig is voor deze zomerse groeiperiode, waardoor het belangrijk is om deze ook weer op tijd aan te vullen. Als de grond volledig wordt uitgeput doet dit de planten ook geen goed en dan is er meer ruimte voor ziektes en plagen. Een tweede bemesting in de zomer is dus juist weer een goede aanvulling om de bodem gezond te houden! U vindt in ons tuincentrum in Veldhoven onder andere compost waarmee u de bodemstructuur verbetert. Uiteraard zijn er verschillende soorten meststoffen verkrijgbaar, afgestemd op verschillende soorten planten. Voor meer tips en informatie bent u van harte welkom in ons tuincentrum! Heeft u vragen? Stel ze aan onze groenspecialisten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...
Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...