Planten bemesten in de zomer

Planten bemesten in de zomer

Het bemesten van planten in de tuin is een belangrijk onderdeel van optimaal onderhoud. Een voedzame bodem is immers de start van gezonde planten en een optimale groeiperiode. Bij GroenRijk de Heikant in Veldhoven bent u aan het juiste adres voor meststoffen die u helpen uw tuin een gezonde bodem te geven. Wij geven u graag tips voor de juiste periode en andere aandachtspunten bij het bemesten van uw planten in de zomer. 

Wanneer planten bemesten?

Over het algemeen is het voorjaar het beste moment om planten weer voor het eerst te bemesten na de winter. De planten komen dan uit de rustperiode en gaan weer uitlopen, waar ze voldoende voedingsstoffen voor nodig hebben. Rond eind maart, begin april kunt u beginnen met het strooien van meststoffen rondom de planten. Na deze eerste vroege bemesting herhaalt u dit nogmaals in de zomer. 

Tips bij het bemesten

Als u voor de eerste keer in het voorjaar gaat bemesten is het vrij gemakkelijk om de mestkorrels rondom de plant te strooien. De planten zijn nog niet uitgelopen en de grond rondom de planten is nog kaal. Strooi de mestkorrels op de grond rondom de planten. Probeer hiermee geen eventuele bladeren of stengels mee te raken, hiermee voorkomt u bladverbranding. Bemesten van planten in de zomer is een iets nauwkeuriger werkje. Planten zijn meer uitgelopen en u moet voorzichtig bemesten om geen bladeren met de mestkorrels te beschadigen. Probeer er ook in de zomer rekening mee te houden dat er bladverbranding op kan treden wanneer de mestkorrels de bladeren raken. Dus: door de knieën en met beleid de mestkorrels toedienen aan uw border.

Stappenplan bemesten planten

  • Eerst strooit u de mestkorrels rondom de planten.
  • Vervolgens werkt u de mest in de bovenste laag van de grond met een hark.
  • Bemest u op een moment dat er regen wordt verwacht? Dan zal de regen helpen om de werking van de meststoffen op gang te brengen. Indien er geen regen wordt verwacht, kunt u uiteraard zelf voor bewatering zorgen. 

Waarom is het belangrijk om in de zomer te bemesten?

U verwacht misschien dat in het voorjaar bemesten voldoende is, omdat de voedingsstoffen dan aanwezig zijn voor een gezonde groei na de winterse rustperiode. Echter, het is zo dat er veel voeding uit de grond nodig is voor deze zomerse groeiperiode, waardoor het belangrijk is om deze ook weer op tijd aan te vullen. Als de grond volledig wordt uitgeput doet dit de planten ook geen goed en dan is er meer ruimte voor ziektes en plagen. Een tweede bemesting in de zomer is dus juist weer een goede aanvulling om de bodem gezond te houden! U vindt in ons tuincentrum in Veldhoven onder andere compost waarmee u de bodemstructuur verbetert. Uiteraard zijn er verschillende soorten meststoffen verkrijgbaar, afgestemd op verschillende soorten planten. Voor meer tips en informatie bent u van harte welkom in ons tuincentrum! Heeft u vragen? Stel ze aan onze groenspecialisten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...