'Bowles Mauve': absoluut geen muurbloempje

'Bowles Mauve': absoluut geen muurbloempje

Erysimum 'Bowles Mauve' is een lang bloeiende, heerlijk ruikende en vaak wintergroene vaste plant. Ze kan je tuin tenminste twee jaar achter elkaar fantastisch kleur geven.

 

Niet verlegen

De dichte, struikachtige muurbloemsoort Erysimum 'Bowles Mauve' bloeit maar door. Van mei tot oktober heeft ze langgerekte trossen van lichtpaarse bloemetjes met gele hartjes boven zilvergrijs-groene bladeren. De oorspronkelijke wilde muurbloem (Erysimum cheiri) of steenraket zag je vroeger in ons land vooral op oude kerkmuren, ruïnes en forten. Tegenwoordig zijn er verschillende geteelde soorten in prachtige kleuren. Van donkergeel en oranje tot paars en roodbruin. Vooral deze lichtpaarse Erysimum 'Bowles Mauve' is een absolute favoriet van veel tuinliefhebbers.

 

Eindeloos

Erysimum 'Bowles Mauve' groeit zeker niet alleen op muren of in rotstuinen, ook in de border en in een bloembak op je terras of balkon komt ze prachtig uit en trekt daar veel bijen en vlinders aan met haar subtiele geuren. De lila bloemen kunnen al in april voorzichtig uitkomen. Als je de uitgebloeide bloemstengels af en toe weghaalt, blijft de plant tot de herfst mooi kleur geven. Ze wordt zo’n 50 tot 60 cm hoog en houdt van een droog, warm plekje in de zon of halfschaduw. Op een windvrije plaats kan ze ook milde winters prima doorkomen.

 

Verleng je plezier

De muurbloem is niet veeleisend. Met deze verzorgingstips heeft ze het helemaal naar haar zin:

  • Zet de plant in goed doorlatende, voedzame en bij voorkeur wat kalkrijke grond.
  • Geef eventueel wat organische mest in het voorjaar.
  • Als je de tweejarige plant na de hoofdbloei wat terug knipt, kan ze zomaar nog een jaartje ouder worden.
  • Je kunt de plant uitzaaien, delen of stekken in de groeiperiode van mei tot augustus.
  • De 'Bowles Mauve' is wintergroen en redelijk winterhard. Bescherm haar eventueel met wat stro of takjes en bladeren bij strenge vorst. 

 

Tuinfeest

De Erysimum 'Bowles Mauve' is zeker geen 'muurbloempje' dat stilletjes in een hoekje zit. In tegendeel, ze houdt wel van een kleurig feestje! Zet 7 tot 9 plantjes op een vierkante meter en combineer de plant met rotsplanten of andere kleurige roze en paarse bloeiers, zoals salie (Salvia), zonnehoed (Echinacea), ijzerhard (Verbena) en duizendblad (Achillea millefolium): een prachtige combinatie!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...