Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig bestaan er ook veel gekweekte soorten van dit warmbloedige plantje die het prima doen in ons klimaat. De vaak roodgetinte stengels en komvormige bloemetjes geven een geweldig vrolijke en zomerse sfeer.  Zodra de zon verschijnt, gaan de bloemetjes open en laat deze zomerbloeier een variatie aan frisse kleuren zien: van rood, oranje en roze tot geel, wit, paars en lila. Ze worden 20 cm hoog en bloeien de hele zomer door. 

 

Slimme wateropslag

Hang jouw Portulaca in hangpot op een zonnig, droog plekje in je tuin of op je terras. De bloemetjes kunnen zich sluiten in de avonduren en gaan pas weer open als de zon opkomt. Dit slimme plantje slaat water op in zijn dikke, vlezige blaadjes waardoor hij extra goed tegen droge periodes kan. De stengels met zijn kleurrijke bloemen hangen mooi over de rand van de hangpot wat een waterval van kleur oplevert. 

 

Makkelijk plantje

Als je deze tips volgt, geeft je Portulaca lekker lang bloemen:

  • De planten kunnen goed tegen droogte, maar houden er wel van als ze regelmatig water krijgen. Giet het water op de aarde en niet rechtstreeks op de stengels.
  • Geef Portulaca’s in pot eens in de 14 dagen wat vloeibare meststof voor eenjarige kuipplanten.
  • Haal uitgebloeide bloempjes weg, dan bloeit je Portulaca langer, vaak zelfs tot de eerste nachtvorst.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...