Philodendron

Philodendron

De Philodendron xanadu is een geheimzinnige, unieke bladplant met een tropische achtergrond

Het is nog steeds niet helemaal zeker of Philodendron xanadu een echte soort uit de tropische regenwouden van Brazilië is, of een hybride of spontane cultivar die toevallig ergens – gesuggereerd wordt: Australië – op een kwekerij is aangetroffen. In dat geval zou de naam Philodendron ‘Xanadu’ moeten zijn: een cultivar met onbekende ouders. We houden het maar op een herkomst uit het Zuid-Amerikaanse oerwoud. Een heel bijzondere plant is het zeker. Duidelijk een Philodendron, maar geen echte klimmer, zoals de meeste andere Philodendron´s. Die klimmen in bomen omhoog naar het licht. Ze hechten zich met luchtwortels vast aan stammen en takken. Nee, Philodendron xanadu vormt geen opvallende luchtwortels, maar is een compact en langzaam groeiende plant die op de lange duur heel bijzondere, prachtig getekende, wittig geel met bruinrode, kronkelige stammetjes gaat vormen. Die tekening ontstaat door de lidtekens van de afvallende, oude bladeren en doet aan de tekening van een giraffenhals denken. De nieuwe bladeren verschijnen dan uit de top van de stammetjes. Bij jonge planten – zoals GroenRijk nu aanbiedt – is van die stammetjes nog geen sprake. Daarbij lijken de bladeren nog uit de wortelbasis van de plant te komen. Ze staan dicht op elkaar aan lange stelen en zijn in dit jeugdstadium van de plant nog min of meer onregelmatig lancetvormig. Dat verandert spectaculair naarmate de plant ouder wordt. De grondvorm blijft dan wel lancetvormig, maar de groene bladschijf wordt steeds dieper ingesneden. Zo diep dat de insnijdingen bijna tot de middennerf reiken. Het lijkt dan een totaal andere plant te worden. Wel heel mooi trouwens, want bij oudere planten worden ook de stengels en vaak zelfs de bladnerven diep rood. Maar ook de jonge vorm is al prachtig met de dichte bos volgroene, glanzende, leerachtige bladeren die samen een wat afgeplatte koepel vormen.

Philodendron xanadu wordt op den duur breder dan hoog. De hoogte zal uiteindelijk 100-120 cm zijn – maar dat duurt jaren  – en de breedte waarschijnlijk 150 cm. Een forse plant die bovendien wintergroen is en dus het hele jaar door zijn karakter behoudt.  Als designplant echt geweldig in een eigentijds –, retro- of vintage-interieur!

De verzorging

Philodendron xanadu is vanwege zijn afkomst – of die van zijn ouders – zeer geschikt voor condities zoals die in een tropisch oerwoud heersen. Zet hem liefst op een lichte plek, maar heel lichte schaduw verdraagt hij ook. Zo lang hij maar niet de hele dag in fel zonlicht staat en de lucht niet te droog wordt, vindt hij het prima en zal hij zijn weelderige blad blijven vormen. Als het blad slap gaat hangen en een gelige gloed krijgt, staat de plant te zonnig. Geef steeds water in de pot als de grond wat droger begint aan te voelen. Je kunt hem het beste op een pot met onderschotel zetten, zodat overtollig water door de drainagegaten uit de pot in de schotel kan lopen en daar weer zal verdampen. Dat helpt bovendien de luchtvochtigheid rond de plant wat hoger te houden. Er mag in ieder geval geen water lang bij de wortels in de pot blijven staan. De wortels kunnen anders gaan rotten. Als je voortdurend te veel water geeft, merk je dat aan het vergelen of verbruinen van de bladranden,  Geef ’s zomers wat meer water dan ’s winters omdat de temperaturen dan wat hoger zijn (en de verdamping wat sterker). Geef tijdens de groeiperiode eenmaal per maand vloeibare plantenvoeding voor bladplanten in het gietwater. Tijdens de winter is je plant min of meer in rust en hoef je geen voeding te geven. Geef de juiste dosering (aangegeven op de verpakking), zeker niet te veel! Zo nu en dan zacht water over de bladeren vernevelen is ook heel goed. De grond waarin hij staat moet aan de zure kant tot pH-neutraal (pH 7) zijn. Je begrijpt dat deze plant geen vorst en zelfs geen temperaturen lager dan ca. 10 °C verdraagt. Normale kamertempe-raturen van 18-22 °C zijn prima. De plant kan bloeien, maar dat gebeurt uiterst zelden. In de literatuur wordt vermeld dat er crèmekleurige kolfvormige bloeiwijzen kunnen ontstaan. Snoei is niet nodig of gewenst, maar lelijk geworden oude bladeren mag je wegknippen. Verpot je Philodendron xanadu pas als de wortels de pot helemaal vullen. De plant groeit langzaam, dus je hoeft echt niet ieder voorjaar te verpotten. Zet de wortelkluit als je verpot in een iets grotere pot en gebruik normale standaard potgrond, liefst gemengd met wat turf of bladaarde of gebruik potgrond voor azalea’s of Anthurium’s. GroenRijk heeft de juiste soorten voor je in voorraad.

Over het geslacht Philodendron

Dit grote plantengeslacht telt meer dan 500 soorten die allemaal in tropische gebieden – met name in Zuid-Amerika – voorkomen. Philodendron behoort tot de aronskelkfamilie (Araceae). Het overgrote deel van alle soorten Philodendron klimt met behulp van luchtwortels in bomen en grote struiken. Via die luchtwortels kunnen ze een beetje voedsel opnemen, het meeste voedsel halen de planten via hun wortels uit de grond. Veel van die soorten worden aan klimsteunen of mosstokken geleid ook als kamerplanten toegepast. Alle Philodendron’s zijn  overigens licht giftig. Zorg dat kleine kinderen niet van de bladeren kunnen eten. Het aantal niet-klimmende Philodendron-soorten, zoals Philoden-dron xanadu, is heel klein. Enkele daarvan – die mogelijk nauw verwant zijn aan Philodendron xanadu – zijn Philodendron bipinnatifidum uit Zuidoost-Brazilië, een wat grotere soort die ook die stammetjes vormt, maar de donkergroene bladeren zijn eerst hartvormig en weinig ingesneden, maar ook dat verandert met de leeftijd. Alleen niet zo spectaculair als bij Philodendron xanadu. Een tweede, ook enigszins gelijkende, ook niet-klimmende soort is de soms nog grotere Philodendron selloum die tot wel 1 m lange, enorme bladeren vormt die bij wat oudere planten ook diep ingesneden zijn, maar daarbij doorschijnende vlekken vertonen. Ook deze soort vormt van die stammetjes. Er zijn overigens bronnen die aangeven dat Ph. selloum ook een Ph. bipinatifidum zou zijn. De juiste naamgeving blijft lastig bij deze planten. Maar in feite doet dat er weinig toe. Ze zijn prachtig, kunnen heel oud worden en zijn vooral bedoeld om ervan te genieten. Met Philodendron xanadu heb je nu de kans!

TIP: Een van de grootste voordelen van Philodendron xanadu is de compacte, volle groeivorm. De bladeren staan aan niet te lange stelen en groeien dicht bij elkaar.

In kort bestek

Nu bij GroenRijk: Philodendron xanadu, een niet-klimmende Philodendron met een dichte bos prachtig, leerachtig, volgroen blad dat naarmate de plant ouder wordt, steeds dieper ingesneden raakt. De plant vormt dan ook opvallende stammetjes met een tekening die aan een giraffenhals doet denken. Heel bijzonder en ideaal voor in huis, want hij houdt van een lichte tot licht beschaduwde standplaats. Op den duur max. ca. 1 m hoog. Makkelijk te verzorgen! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...