Wat is mijn link met prikkeldraad?

Wat is mijn link met prikkeldraad?

Prikkeldraad is de bijnaam van Calocephalus brownii, ook wel zilverstruikje. Het zilvergrijze plantje heeft fijne takjes die zigzag door elkaar groeien. Die groeiwijze heeft wat weg van koraal, of van een bos prikkeldraad! Gelukkig heeft het zilverstruikje slechts grillige takjes en geen enkele stekel.

Calocephalus brownii blikvanger in optima forma

Hoewel de Calocephalus brownii in de zomer kan gaan bloeien is dit niet het meest opvallende kenmerk van de plant. De attractiviteit zit echt in de kleur van de minuscule blaadjes die dicht tegen de takjes liggen. Het zilverstruikje combineert daardoor fantastisch met andere planten. Kies als buur een plant met diepgroen of frisgroen blad. Of planten die blauw of paars bloeien. Ook hoogteverschil kan goed werken. Calocephalus brownii is laagblijvend (ca. 25 cm), dus een iets hogere heester ernaast laat beide tot hun recht komen.

Hier ken je Calocephalus brownii van!

Als je hem als plant niet kent, ken je hem misschien wel de toepassing in kerststukjes en -kransen. Je kunt zelf ook takjes ‘oogsten’, zolang je dat maar doet voordat het vriest. Af en toe licht snoeien heeft als voordeel dat de plant sterker wordt en dat je de mooie bolvorm kan behouden. Calocephalus maakt een goede start als je hem de eerste tijd flink water geeft. Daarna is wat droogte geen probleem. Zorg sowieso voor goed doorlatende grond.

Welke temperatuur wil Calocephalus brownii?

Het Zilverstruikje kan in half zon. Een schaduwrijk dagdeel is geen enkel probleem voor de plant. Calocephalus is matig winterhard, dus hij heeft wat aandacht nodig voordat hij de winter in gaat. Staat je zilverstruikje in een pot? Verplaats die dan naar een koele plek binnen. Bijvoorbeeld een bijkeuken, carport of garage. Zilverstruikjes in de tuin hebben bedekking nodig. Dat kan bijvoorbeeld met een fleecedeken eromheen, of – milieuvriendelijker – met een toef (cavia)stro. Plaats tegen het wegwaaien een cirkel van stenen of prik takjes in de grond.

Nóg meer namen voor het zilverstruikje

Calocephalus brownii, zilverstruikje, prikkeldraad? Hebben we dan alle namen gehad? Nee, de botanische naam van de plant is Leucophyta brownii. En de plant wordt ook nog regelmatig zilvernoelje genoemd. Engelsen noemen hem lieflijk Cushion Bush en Duitsers focussen ook op de stekels-die-er-niet-zijn: Stacheldrahtpflanze. En de Fransen? Die houden het gewoon op Calocephalus!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...