Zuid-Amerikaans ‘Carnaval’ met de Portulaca

Zuid-Amerikaans ‘Carnaval’ met de Portulaca

De vurige bloemetjes van de Portulaca zijn niet te stuiten. Ze vlammen maar door. Van mei tot in de herfst is het feest in je tuin of op je balkon.

Warmbloedige vetplant

In het warme Zuid-Amerikaanse klimaat groeien de weelderige Portulaca vetplantjes als onkruid. Ze slaan goed water op in hun vlezige blaadjes en kunnen de droogte daardoor prima verdragen. Ze gaan dicht in de avond en ontwaken overdag. In Nederland kennen we vooral de gekweekte Portulaca grandiflora ‘Carnaval’, een bekende gangmaker in tuinen en op balkons. Met een mix van roze, rode, gele en soms ook oranje en witte bloemen spettert hij je tegemoet. De Portulaca is ook bekend onder de naam portulak en is een familielid van de eetbare postelein.

Tropische verrassing

De Portulaca is een laagblijvend vetplantje van ongeveer 20 tot 30 cm hoog. Met de lange stelen en kleine bloemetjes is hij uitermate geschikt om in een hangpot te plaatsen en zo je tuin of balkon wat pit te geven. Met de kant-en-klare hangpotten met Portulaca’s van GroenRijk kun je makkelijk aan de slag. Je vindt er gegarandeerd een prima plek voor aan een schutting, een muur of naast de deur. Portulaca’s doen het ook goed in een rotstuin of een border, langs de randen van een pad, in plantenbakken of in een tafelschaal.

Makkelijk type

Portulaca’s zijn makkelijke planten. De gekweekte soorten doen het prima in ons klimaat. Dankzij de vochtopslag in hun blaadjes houden ze het langer vol zonder vers water dan andere langbloeiende zomerplanten. Ze kunnen zelfs wel een droogteperiode aan tijdens je vakantie! Geef de hangpot wel even water voor je weggaat. Er bestaan allerlei Portulaca-soorten die prachtig met elkaar, of met andere eenjarige zomerbloeiers, mixen. Zo zijn er Portulaca’s met stengels in een beetje rode of grijze kleuren en met dubbele- of juist enkele bloemen. 

Laat de Portulaca schitteren!

Met deze tips houden Portulaca’s hun zomerfeest zo lang mogelijk vol:

  • Geef de vetplantjes een warme, zonnige plek.
  • Pluk steeds uitgebloeide bloemetjes weg.
  • Zorg dat overtollig water kan weglopen door gaten onderin de pot.
  • Voeg eens in de 14 dagen vloeibare meststof voor eenjarige kuipplanten aan het water toe.
  • Voorkom verslappende stengels en giet alleen water op de aarde en niet op de plant.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...