Hoe te zorgen voor luchtplanten: 7 dingen die je moet weten.

Hoe te zorgen voor luchtplanten: 7 dingen die je moet weten.

Luchtplantjes, de Tillandsia, of ook wel airplants en wortelloze plantjes genoemd, zijn gemakkelijk te onderhouden en staan ontzettend leuk op een bijzettafeltje of in de vensterbank bijvoorbeeld, maar er zijn nog veel vragen rondom de verzorging van deze Tillandsia.

7 verzorgingstips voor luchtplantjes

  1. Ook luchtplantjes hebben water nodig.
    Je kunt de Tillandsia wat geven door ze onder te dompelen in water of door ze met een plantenspuit vochtig te maken. Geef bij voorkeur zacht water (regenwater bijvoorbeeld) op kamertemperatuur.
     
  2. Voorkom rot en zorg dat ze na hun bad snel genoeg drogen.
    Zorg dat de airplants na het water geven binnen 4 uur droog zijn om te voorkomen dat de plant gaat rotten.
     
  3. Airplants houden van licht, maar niet van volle zon.
    Kies een mooi plaatsje uit in de buurt van het raam, zodat de plant genoeg licht krijgt. Ook onder glas (bijvoorbeeld een stolp) is het belangrijk dat er genoeg licht is.
     
  4. Zorg voor de juiste luchtvochtigheid en regelmatig frisse lucht.
    Bij een droge lucht is het lastig voor de wortelloze plantjes om genoeg voeding uit de lucht te halen. Heb je veel droge lucht, hang dan een bakje water in de buurt of geef de plant iets vaker water. Van regelmatig wat frisse lucht worden de plantjes ook blij, maar niet te koud, dat vinden wij zelf ook niet lekker!
     
  5. Kamertemperatuur is perfect!
    Qua temperatuur zijn de luchtplantjes niet erg kieskeurig, maar kamertemperatuur is perfect voor ze!
     
  6. Bruine blaadjes? Verwen ze met een uitgebreid bad.
    Bruine blaadjes zal in veel gevallen betekenen dat de plant te lang droog heeft gestaan. Maak een badje met lauw water (het liefst regenwater) en laat hem hier twee uur lekker in dompelen. De puntjes mogen boven water blijven. Zorg na het bad dat het water niet te lang blijft liggen op de plant. Zie tip 2 hierboven.
     
  7. Bruine blaadjes wegknippen.
    Je kunt de bruine blaadjes voorzichtig wegsnijden of knippen, zodat de plant er weer mooi en fris uitziet. Zorg wel dat je de puntvorm behoud als je ze knipt.

Tillandsia kopen?

In ons tuincentrum in Veldhoven kun je de Tillandse los kopen om ze zelf te verwerken in een stolp, een stuk hout of aan een leuke hanger, maar we hebben ook leuke arrangementen waar je airplants en hanger in één kunt kopen. Leuke variaties, verschillende vormen en kleuren! Zien we je gauw?

Vraag onze medewerkers op de kamerplantenafdeling om meer advies indien gewenst. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...