Hoe te zorgen voor luchtplanten: 7 dingen die je moet weten.

    Hoe te zorgen voor luchtplanten: 7 dingen die je moet weten.

    Luchtplantjes, de Tillandsia, of ook wel airplants en wortelloze plantjes genoemd, zijn gemakkelijk te onderhouden en staan ontzettend leuk op een bijzettafeltje of in de vensterbank bijvoorbeeld, maar er zijn nog veel vragen rondom de verzorging van deze Tillandsia.

    7 verzorgingstips voor luchtplantjes

    1. Ook luchtplantjes hebben water nodig.
      Je kunt de Tillandsia wat geven door ze onder te dompelen in water of door ze met een plantenspuit vochtig te maken. Geef bij voorkeur zacht water (regenwater bijvoorbeeld) op kamertemperatuur.
       
    2. Voorkom rot en zorg dat ze na hun bad snel genoeg drogen.
      Zorg dat de airplants na het water geven binnen 4 uur droog zijn om te voorkomen dat de plant gaat rotten.
       
    3. Airplants houden van licht, maar niet van volle zon.
      Kies een mooi plaatsje uit in de buurt van het raam, zodat de plant genoeg licht krijgt. Ook onder glas (bijvoorbeeld een stolp) is het belangrijk dat er genoeg licht is.
       
    4. Zorg voor de juiste luchtvochtigheid en regelmatig frisse lucht.
      Bij een droge lucht is het lastig voor de wortelloze plantjes om genoeg voeding uit de lucht te halen. Heb je veel droge lucht, hang dan een bakje water in de buurt of geef de plant iets vaker water. Van regelmatig wat frisse lucht worden de plantjes ook blij, maar niet te koud, dat vinden wij zelf ook niet lekker!
       
    5. Kamertemperatuur is perfect!
      Qua temperatuur zijn de luchtplantjes niet erg kieskeurig, maar kamertemperatuur is perfect voor ze!
       
    6. Bruine blaadjes? Verwen ze met een uitgebreid bad.
      Bruine blaadjes zal in veel gevallen betekenen dat de plant te lang droog heeft gestaan. Maak een badje met lauw water (het liefst regenwater) en laat hem hier twee uur lekker in dompelen. De puntjes mogen boven water blijven. Zorg na het bad dat het water niet te lang blijft liggen op de plant. Zie tip 2 hierboven.
       
    7. Bruine blaadjes wegknippen.
      Je kunt de bruine blaadjes voorzichtig wegsnijden of knippen, zodat de plant er weer mooi en fris uitziet. Zorg wel dat je de puntvorm behoud als je ze knipt.

    Tillandsia kopen?

    In ons tuincentrum in Veldhoven kun je de Tillandse los kopen om ze zelf te verwerken in een stolp, een stuk hout of aan een leuke hanger, maar we hebben ook leuke arrangementen waar je airplants en hanger in één kunt kopen. Leuke variaties, verschillende vormen en kleuren! Zien we je gauw?

    Vraag onze medewerkers op de kamerplantenafdeling om meer advies indien gewenst. 

    Kijk ook eens naar de volgende berichten:

    Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

    Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

    Pinda’s

    Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

    Lees meer...
    Helleborus niger 'Christmas Carol'

    Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

     

    Licht in de duisternis

    In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

    Lees meer...
    Winterheide: Erica darleyensis

    Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

     

    Erica: meisje, pla...

    Lees meer...