Hoe te zorgen voor luchtplanten: 7 dingen die je moet weten.

Hoe te zorgen voor luchtplanten: 7 dingen die je moet weten.

Luchtplantjes, de Tillandsia, of ook wel airplants en wortelloze plantjes genoemd, zijn gemakkelijk te onderhouden en staan ontzettend leuk op een bijzettafeltje of in de vensterbank bijvoorbeeld, maar er zijn nog veel vragen rondom de verzorging van deze Tillandsia.

7 verzorgingstips voor luchtplantjes

  1. Ook luchtplantjes hebben water nodig.
    Je kunt de Tillandsia wat geven door ze onder te dompelen in water of door ze met een plantenspuit vochtig te maken. Geef bij voorkeur zacht water (regenwater bijvoorbeeld) op kamertemperatuur.
     
  2. Voorkom rot en zorg dat ze na hun bad snel genoeg drogen.
    Zorg dat de airplants na het water geven binnen 4 uur droog zijn om te voorkomen dat de plant gaat rotten.
     
  3. Airplants houden van licht, maar niet van volle zon.
    Kies een mooi plaatsje uit in de buurt van het raam, zodat de plant genoeg licht krijgt. Ook onder glas (bijvoorbeeld een stolp) is het belangrijk dat er genoeg licht is.
     
  4. Zorg voor de juiste luchtvochtigheid en regelmatig frisse lucht.
    Bij een droge lucht is het lastig voor de wortelloze plantjes om genoeg voeding uit de lucht te halen. Heb je veel droge lucht, hang dan een bakje water in de buurt of geef de plant iets vaker water. Van regelmatig wat frisse lucht worden de plantjes ook blij, maar niet te koud, dat vinden wij zelf ook niet lekker!
     
  5. Kamertemperatuur is perfect!
    Qua temperatuur zijn de luchtplantjes niet erg kieskeurig, maar kamertemperatuur is perfect voor ze!
     
  6. Bruine blaadjes? Verwen ze met een uitgebreid bad.
    Bruine blaadjes zal in veel gevallen betekenen dat de plant te lang droog heeft gestaan. Maak een badje met lauw water (het liefst regenwater) en laat hem hier twee uur lekker in dompelen. De puntjes mogen boven water blijven. Zorg na het bad dat het water niet te lang blijft liggen op de plant. Zie tip 2 hierboven.
     
  7. Bruine blaadjes wegknippen.
    Je kunt de bruine blaadjes voorzichtig wegsnijden of knippen, zodat de plant er weer mooi en fris uitziet. Zorg wel dat je de puntvorm behoud als je ze knipt.

Tillandsia kopen?

In ons tuincentrum in Veldhoven kun je de Tillandse los kopen om ze zelf te verwerken in een stolp, een stuk hout of aan een leuke hanger, maar we hebben ook leuke arrangementen waar je airplants en hanger in één kunt kopen. Leuke variaties, verschillende vormen en kleuren! Zien we je gauw?

Vraag onze medewerkers op de kamerplantenafdeling om meer advies indien gewenst. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...