Hoe te zorgen voor luchtplanten: 7 dingen die je moet weten.

Hoe te zorgen voor luchtplanten: 7 dingen die je moet weten.

Luchtplantjes, de Tillandsia, of ook wel airplants en wortelloze plantjes genoemd, zijn gemakkelijk te onderhouden en staan ontzettend leuk op een bijzettafeltje of in de vensterbank bijvoorbeeld, maar er zijn nog veel vragen rondom de verzorging van deze Tillandsia.

7 verzorgingstips voor luchtplantjes

 1. Ook luchtplantjes hebben water nodig.
  Je kunt de Tillandsia wat geven door ze onder te dompelen in water of door ze met een plantenspuit vochtig te maken. Geef bij voorkeur zacht water (regenwater bijvoorbeeld) op kamertemperatuur.
   
 2. Voorkom rot en zorg dat ze na hun bad snel genoeg drogen.
  Zorg dat de airplants na het water geven binnen 4 uur droog zijn om te voorkomen dat de plant gaat rotten.
   
 3. Airplants houden van licht, maar niet van volle zon.
  Kies een mooi plaatsje uit in de buurt van het raam, zodat de plant genoeg licht krijgt. Ook onder glas (bijvoorbeeld een stolp) is het belangrijk dat er genoeg licht is.
   
 4. Zorg voor de juiste luchtvochtigheid en regelmatig frisse lucht.
  Bij een droge lucht is het lastig voor de wortelloze plantjes om genoeg voeding uit de lucht te halen. Heb je veel droge lucht, hang dan een bakje water in de buurt of geef de plant iets vaker water. Van regelmatig wat frisse lucht worden de plantjes ook blij, maar niet te koud, dat vinden wij zelf ook niet lekker!
   
 5. Kamertemperatuur is perfect!
  Qua temperatuur zijn de luchtplantjes niet erg kieskeurig, maar kamertemperatuur is perfect voor ze!
   
 6. Bruine blaadjes? Verwen ze met een uitgebreid bad.
  Bruine blaadjes zal in veel gevallen betekenen dat de plant te lang droog heeft gestaan. Maak een badje met lauw water (het liefst regenwater) en laat hem hier twee uur lekker in dompelen. De puntjes mogen boven water blijven. Zorg na het bad dat het water niet te lang blijft liggen op de plant. Zie tip 2 hierboven.
   
 7. Bruine blaadjes wegknippen.
  Je kunt de bruine blaadjes voorzichtig wegsnijden of knippen, zodat de plant er weer mooi en fris uitziet. Zorg wel dat je de puntvorm behoud als je ze knipt.

Tillandsia kopen?

In ons tuincentrum in Veldhoven kun je de Tillandse los kopen om ze zelf te verwerken in een stolp, een stuk hout of aan een leuke hanger, maar we hebben ook leuke arrangementen waar je airplants en hanger in één kunt kopen. Leuke variaties, verschillende vormen en kleuren! Zien we je gauw?

Vraag onze medewerkers op de kamerplantenafdeling om meer advies indien gewenst. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...
Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...