Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening! Gazania’s worden ook wel middaggoud genoemd omdat ze in de middag open gaan en in de avond weer sluiten. Ze hebben Zuid-Afrikaanse roots en kunnen goed tegen droogte met hun wat stugge, grijsgroene blad. In Nederland wordt middaggoud als eenjarige perkplant gebruikt, want ze is niet winterhard. De meeste soorten kunnen bloeien van mei tot oktober. Je zult merken dat bijen en vlinders zich graag laten lokken door de bloemen van jouw Gaziana.

 

Exotische Splendens Jupiter

De Gazania Splendens Jupiter bereikt een hoogte van ongeveer 25 cm en ziet er wat exotisch uit. Alsof het een bijzondere soort uit een botanische tuin is, zo mooi. Dat komt door het puntige einde van de bloemblaadjes en de opvallende tekening. De goudoranje bloemen hebben donkeroranje strepen die vlak bij het gouden hart een bruine cirkel vormen. Je kunt je ogen er gewoon niet van af houden!

 

Magisch weerpoppetje

Eigenlijk lijkt middaggoud op een ouderwets weerpoppetje dat aangeeft hoe de dag er buiten uit ziet. De plant weerspiegelt namelijk precies hoeveel zon er is. In de avond, bij regen en bewolking blijft de Gazania dicht. Maar de middagzon zorgt voor de magie, wanneer de blaadjes open gaan en de Gazania je tegemoet straalt. Een prachtig effect! Ook als de blaadjes gesloten zijn, is de Gazania nog beeldschoon. De naar binnen gevouwen puntige bloemblaadjes lijken dan samen op een kleurig kwastje.

 

Handig om te weten

De verzorging van middaggoud gaat makkelijk als je dit weet:

  • Geef niet teveel water. Een tot twee keer in een warme zomerweek is voldoende.
  • De plant kan zowel in de zon als halfschaduw staan, maar zorg wel voor middagzon.
  • Geef in het vroege voorjaar wat beschutting tegen koude wind.
  • Zorg dat overtollig water goed kan wegstromen.
  • Voor een goede en lange bloei geef je eens per twee weken vloeibare plantenvoeding en verwijder je uitgebloeide bloemen.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...