Schurft bij planten

Schurft bij planten

Wist u dat schurft ook bij planten voorkomt? Deze ziekte slaat vooral toe bij fruitsoorten, zoals peren en appels. Schurft is misschien wel de meest vervelende plantenziekte, omdat bestrijding niet mogelijk is. De preventie is dus heel erg belangrijk. Schurft bij planten wordt veroorzaakt door een schimmel.

Symptomen van schurft

U wilt het waarschijnlijk eigenlijk niet onder ogen zien, maar uw plant heeft misschien schurft. Hoe kunt u schurft bij planten herkennen? Deze ziekte begint vaak bij de bladeren. Hier verschijnen olijfgroene vlekken op. Deze vlekken zullen later bruin of zwart kleuren. Daarna worden de takken en vruchten aangetast en ontstaan ook hier vlekken op.

Voorkom schurft

Schurft valt dus niet te bestrijden, maar er zijn wel een aantal preventieve maatregelen die u kunt treffen:

  • Ruim regelmatig al het afgevallen blad op. De sporen van schimmels die schurft veroorzaken groeien namelijk in afgevallen bladeren. Zo kunnen de schimmels zich gemakkelijk verplaatsen van boom tot boom: een nachtmerrie voor uw tuin. Pak dus meteen uw hark erbij en ga aan de slag.
  • Kies voor een fruitboomsoort die niet gevoelig is voor schurft. De Ecolette-appel krijgt bijvoorbeeld geen last van deze ziekte.
  • Als u wel een ras plant dat vatbaar is voor schurft, dan is het aan te raden om preventief bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Kom naar ons tuincentrum voor meer informatie over verschillende soorten bestrijdingsmiddelen.
  • Zorg er altijd voor dat uw planten zo sterk mogelijk zijn. Laat ze dus niet uitdrogen, zorg voor goede grond en snoei regelmatig. Als u een fruitboom koopt, is het altijd goed om informatie over de verzorging te vragen. Zoek ook uit of de soort die u heeft gekocht gevoelig is voor schurft.

Als u deze tips goed toepast, dan is de kans dat schurft uw tuin komt verstoren een stuk kleiner!

Wanneer slaat schurft toe?

Schurft laat zich vooral zien in de bladnatperiode. Dit is een periode waarin de bladeren erg vochtig zijn. Zoals u misschien wel weet, houden schimmels erg van vochtige plaatsen. Als er ook nog eens een ideale temperatuur heerst, zal schurft helemaal snel toeslaan. Op internet zijn tabellen te vinden die de ideale combinaties tussen periode en temperatuur laten zien. Zo weet u wanneer het tijd is om preventief te gaan sproeien. Of vraag ernaar in ons tuincentrum

Schurft of een andere plantenziekte?

Het optreden van vlekken op planten heeft niet altijd te maken met schurft. Misschien heeft uw plant wel last van de bladvlekkenziekte, een plaag die wél te bestrijden is. Neem een foto van de plant mee naar ons tuincentrum en wij zullen u voorzien van een deskundig advies!