Mini kerstboom

  Mini kerstboom

  Ja, deze prachtige mini-kerstboom in pot kun je helemaal in je eigen stijl versieren

  Een witte spar als kleine kerstboom! Hij heet Picea glauca ‘Conica’, een dwergvorm van de grote witte spar uit Canada. Daarom wordt de witte spar ook wel Canadese spar genoemd. De soort (Picea glauca) heeft naaldvormig blad: blauwgroene, stijve, bijna ronde naalden met fijne witte streepjes op de onder- en bovenkant en de jonge twijgen zijn ook wit (daaraan ontleent hij zijn naam). Dwergje ‘Conica’ is heel anders. Die heeft heerlijk zacht (kindvriendelijk) naaldvormig blad. Die niet-prikkende naaldjes zijn dun en lichtgroen, heel anders dan van de oorspronkelijke soort. De grote Picea glauca komt in Noord-Amerika voor van Alaska tot Newfoundland. Het is een bekende houtleverancier voor de papierindustrie. Het hout dat als ‘Quebec Spruce’ wordt verhandeld, is roomwit. Witte sparren worden in de natuur 30-50 meter hoog. Ze hebben een smalle kegelvorm  en de volwassen vorm produceert slanke, tot 6 cm lange, bruine bloeikegels. Die zul je bij mini ‘Conica’ niet gauw zien. Ook niet als die al vele jaren in een tuin heeft gegroeid. Want daar is deze kleinblijvende sparcultivar ook heel geschikt voor. De ‘Conica’s  die GroenRijk nu in kweekpot (doorsnee 19 cm) aanbiedt, hebben al de mooie kegelvorm, maar ze zijn nog jong. Gezonde planten!

   

  ‘Conica’ als mini-kerstboom

  Een ideaal boompje voor wie weinig ruimte in huis heeft of geen zin in een kerstboom die te veel ruimte vraagt. Met een ‘Conica’ als kerstboom haal je wel de echte kerstsfeer in huis – de naaldjes geuren heerlijk naar een sparrenbos als ze (per ongeluk) worden gekneusd – maar je overdrijft nooit met een ‘Conica’ en je hebt veel minder spullen nodig om je boompje leuk op te sieren. Het is ook heel fijn om zo’n boompje cadeau te doen aan kleinbehuisde oudere mensen of patiënten die langdurig op bed moeten liggen. Dan hebben ze iets moois en nieuws om naar te kijken! Reken maar dat dat wordt gewaardeerd! Je moet wel even zorgen dat iemand het boompje zo nu en dan water geeft in de pot! En hij moet in huis natuurlijk in een leuke sierpot staan. Heb je die niet, dan kan GroenRijk je daar ook heel goed aan helpen.

   

  Na Oud-en-Nieuw naar buiten

  Het leuke van Picea glauca ‘Conica’ als kerstboompje-in-pot is dat je hem straks niet weg hoeft te doen. Hij heeft een prima wortelkluit en kan zo de tuin in als je die hebt. Hij groeit heel langzaam, blijft prachtig en zelfs heel oude exemplaren zijn na jaren meestal niet veel hoger dan zo’n anderhalve meter. Je kunt je ‘Conica’ straks ook in een grotere pot of flinke plantenbak overplanten en hem dan buiten op je terras of balkon toepassen. Deze cultivar wordt vanwege zijn prachtige vorm en makkelijke maat ook veel in heidetuintjes geplant  of als solitair in kleine tuinen. Derde optie: heb je geen tuin, balkon of terras, geef je ‘Conica’ dan naderhand aan iemand die dat wel heeft. Een prachtig cadeau!

   

  Verzorging  

  Zet je boompje in huis niet op een donkere plek. Hij heeft licht nodig om zich prettig te voelen en de winterzon is al niet zo sterk. Je kunt je voorstellen dat je boompje even schrikt als hij plotseling in je warme kamer (of in welke warme ruimte ook) staat. Hij gaat dan veel meer water verdampen. Dat is wel goed voor de luchtvochtigheid in je kamer, maar je boompje loopt de kans uit te drogen als hij dan niet regelmatig voldoende water krijgt. Als hij te droog komt te staan, zal hij zijn verdampingsoppervlak willen verkleinen en kan dan wat naaldjes laten vallen. Dat zal veel minder gauw gebeuren dan bij de bekende ‘gewone’ kerstboom (Picea abies – ook een spar), maar toch… Je moet dus zorgen dat de wortelkluit in de pot steeds voldoende vochtig blijft. Je hebt je boompje-in-pot natuurlijk – omdat hij binnen staat – in een sierpot zonder drainagegat gezet. Een teveel aan water kan dan niet weg. Overdrijf het water geven dus niet. Maak het niet kletsnat! Het is ook beter om de naalden niet met een of andere kleurspray (vaak goud of zilverkleurig) te bespuiten. Die lijm-, verf- of lakachtige  stof sluit de zogenaamde huidmondjes af (minuscule gaatjes in de bladnaaldjes waar de boom door ademt en water verdampt). Als dat gebeurt kan je boompje stikken en zal dan alsnog blad laten vallen. Volhangen met allerlei mooie kerstversiering kan natuurlijk wel. Dat kun je ook makkelijk weer weghalen als je je boompje straks buiten verder wilt laten groeien. Het is ook heel goed voor je boompje om de naaldjes zo nu en dan met een fijne waternevel te besproeien. Als je hem buiten uitplant, vindt hij het fijn als dat in lichtzure tot pH-neutrale grond gebeurt. Sparren groeien niet goed in kalkrijke grond. Als je tuingrond wel wat aan de kalkrijke kant is, kun je tuinturf door de grond in het plantgat mengen. Zet je je ‘Conica’ in een pot, plant hem dan in heideplantengrond. Dat heeft GroenRijk ook voor je. Plant je boompje ’s winters alleen buiten uit als het niet vriest. Plant je hem in de volle grond, dan mag ook de grond niet bevroren zijn. Er zijn ’s winters vorstvrije periodes genoeg. Picea glauca ‘Conica’ is overigens volkomen winterhard. Dat dankt dit dwergje aan zijn Canadese afkomst.

   

  ‘Conica’ is ouderplant van diverse kinderen

  De meest bekende tuinvorm die weer uit ‘Conica’ is voortgekomen, is de bolvormig groeiende ‘Alberta Globe’ met heel fijne volgroene naaldjes. Een andere is ‘Laurin’, een kleine, smalle kegelvorm met donkergroene naaldjes met een blauwzweem. Deze vorm blijft nog kleiner dan ‘Conica’ en groeit heel langzaam: enkele centimeters per jaar. En zo zijn er meer.

   

  TIP

  Picea glauca ‘Conica’ hoef je niet te snoeien als je hem in je tuin zet. Dit conifeertje behoudt bijna altijd zijn prachtige, regelmatige vorm en behoudt ook de onderste takken. Hij blijft dus mooi gesloten en groeit langzaam. Een prachtboompje om te hebben, niet alleen als kerstboompje!

   

  In kort bestek

  Een prachtige dwergspar (Picea glauca ‘Conica’) als mini-kerstboom! Deze week te koop bij GroenRijk. Een ‘denneboompje’ met zachte, lichtgroene naalden en met wortelkluit in pot. Ideale maat. Om naar eigen idee te versieren. Na de feestdagen kan hij (in pot of in de volle grond) je tuin in. Dan heb je nog jarenlang plezier van hem. In de kamer licht zetten en regelmatig water geven. Eenmaal buiten geplant is het boompje volkomen winterhard.

   

  Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

  Kijk ook eens naar de volgende berichten:

  Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

  Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

  Pinda’s

  Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

  Lees meer...
  Helleborus niger 'Christmas Carol'

  Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

   

  Licht in de duisternis

  In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

  Lees meer...
  Winterheide: Erica darleyensis

  Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

   

  Erica: meisje, pla...

  Lees meer...