Zomerbloeiers

Zomerbloeiers

Deze zomerbloeiers maken van iedere tuin, terras of balkon een zomers bloemenparadijs

Zomerbloeiers zijn eenjarige of eenjarig gekweekte planten. Het is bovendien de rijkst bloeiende plantengroep ter wereld. Daar hebben ze een heel goede reden voor: ze hebben niet veel tijd. Ze moeten namelijk in één groeiseizoen van stek of zaadje tot volwassen plant uitgroeien, bloeien en weer nieuw zaad vormen. Daarna sterven ze af en dat weten ze. Daarom bloeien de meeste door tot het niet meer kan: tot de nachtvorst er in de herfst een eind aan maakt. Een enorme prestatie waar wij volop van mogen genieten. Topsport in de plantenwereld. Ze geven alles wat ze hebben. En ze zijn prachtig. Superplanten waar je nooit genoeg van krijgt. GroenRijk biedt ze nu met volle draagtrays tegelijk aan. In een groot aantal soorten. Met schitterende bloemkleuren. Sterke, gezonde planten die jou met een explosie aan kleur gaan verrassen. Maak er gebruik van: de hele zomer lang kleur! 

De soorten die GroenRijk nu speciaal in het zonnetje zet:

Uit alle soorten zijn de mooiste, sterkste en rijkst bloeiende rassen gekozen.

  • Lobelia: die kent iedereen. Er zijn opgaande en overhangend groeiende rassen. Ook diverse bloemkleuren: roze, lila, paars, wit, crème, zelfs tweekleurig. De prachtige bloempjes – die maar blijven komen – hebben twee ‘oortjes’ met daaronder drie hangende bloemblaadjes. Ze bloeien van voor- tot najaar. Voor zon tot lichte schaduw. Ook prachtig in hanging baskets.
  • Verbena: ook hiervan zijn er omhoog groeiende en hangende rassen. Maar allemaal vormen ze – afhankelijk van het ras – vele maanden lang roze, rode tot paarse of blauwe, zelfs crèmekleurige bloemen – soms met een lichter ‘oog’ – in schermen of trossen. Sterke planten voor zon en voldoende vochtige (pot)grond.
  • Petunia: van deze rankende, rijkbloeiende planten uit tropisch Zuid-Amerika bestaan enorm veel rassen in vaak grote rassengroepen met bijzondere eigenschappen. Van de Surfinia’s tot de Mini-Petunia’s die eigenlijk Calibrachoa heten en die wat minder dorstig zijn dan hun groterbloemige zusters. Het zijn allemaal weelderige planten die van zon houden. Calibrachoa’s zijn het minst weergevoelig. Maar ze zijn allemaal schitterend als hun bloemenweelde sierlijk door de wind wordt bewogen.
  • Impatiens: hier gaat het om vlijtig Liesjes (Impatiens walleriana). De bekende bloeiers die het ook in halfschaduw zo goed doen. Ze hebben dan ook minder water nodig. Ze zijn er in allerlei tinten: oranje, oranjerood, rood, roze, wit, violet, zalmkleurig, ook met bloemen met stervormige harten of ogen. Het aanbod van Groenrijk zal je verrassen. Laat ze niet uitdrogen! 
  • Begonia: geen knolbegonia’s, maar fraaie rassen uit de Begonia Semperflorens Groep. Onvermoeibare bloeiers met manlijke en vrouwelijke bloempjes aan dezelfde plant. Warme tot zachte kleuren. Vooral roodachtige tinten. Glanzende bladeren. Deze planten houden van een licht beschaduwde groeiplek. In de volle zon moeten ze extra vaak water krijgen.
  • Tagetes: dit zijn de bekende kruidig geurende, warm gekleurde afrikaantjes in allerlei soorten en maten. Ze worden wel afrikaantjes genoemd, maar ze komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Ze bloeien fel oranje, roodachtig, geel en bruin. Echte zonaanbidders voor goed doorlatende grond. Afrikaantjes bestrijden bodemaaltjes en houden zo ook andere planten gezond. Een belangrijk extra!
  • Salvia: er zijn heel wat soorten Salvia – siersalie –, maar het meest bekend is de vuurrood bloeiende Salvia splendens. Dat is eigenlijk een halfheester uit Brazilië, maar hier wordt hij eenjarig gekweekt. De meeste rassen worden 15-20 cm hoog. Ze zijn er ook met heel andere bloemkleuren. Extreem lange bloei. Het zijn niet de lipbloemen die zo lang kleur houden, maar de kelken. Eigenlijk heel bijzonder.
  • Ageratum: het mexicaantje. Deze bloeien zeer rijk vanaf juni-juli in blauw of wit. In het blauw komen – per ras verschillend – heel veel tinten voor, vooral grijsblauw en dat combineert fantastisch met anders gekleurde planten. De planten  worden zo’n 15-30 cm hoog. Enorm goede, wat bolle bloeiers. Heel mooi in plantenbakken. Ze verdragen ook wat schaduw.

De verzorging is makkelijk

Haal de plantjes uit de draagtrays en plant ze in goede, bemeste standaard potgrond of tuinaarde. De meeste houden vooral van zon. Zo niet, dan staat dat hierboven bij de planten, maar de verzorging staat ook op het plastic hengsel van de tray waarin je ze koopt. Zorg dat de (pot)grond nooit helemaal uitdroogt. Geef planten in potten en bakken eens per week vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Vergeet ook niet de planten die je in de tuin plant, water te geven. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Dan bloeien ze rijker door.

Eenjarig of eenjarig gekweekt

Dat is niet hetzelfde. Echte eenjarige planten zijn kruidachtige planten die niet langer dan één groeiseizoen kunnen leven. Bij ons is dat de periode tussen twee winters in, maar bijv. in woestijnen leven eenjarige planten razendsnel een heel leven in een korte periode nadat het heeft geregend. Eenjarig gekweekte planten kunnen in principe langer leven dan één jaar. Dat zijn kruidachtige of zelfs heesterachtige planten die enkele jaren achter elkaar kunnen bloeien en zaad vormen, maar die onze winters niet overleven. Dus worden ze ieder jaar opnieuw gezaaid.

TIP

Te weinig potten of bakken voor al die planten? GroenRijk heeft de oplossing voor je. De keuze is enorm in alle soorten, maten en prijsjes. In kunststof, steen en metaal. Van decoratief tot design en van pot of bak tot hanging basket. Om prachtige plantencombinaties mee te maken.

In kort bestek

Rijk bloeiende zomerbloeiers zorgen tot in de herfst voor vrolijke kleur in de tuin, op je balkon en terras, in hanging baskets en wandbakken. Maak er dit jaar een ongekend kleurenfeest van. Dat kan! GroenRijk biedt nu 4 draagtrays met elk tien planten in een grote variatie aan soorten voor maar € 6,-. Veertig planten voor € 6,-! Dat is al een feest op zich! Sterke, gezonde, makkelijk te verzorgen planten. Het wordt prachtig deze zomer!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...