Festuca glauca

  Festuca glauca

  Ja, de Festuca glauca ‘Intense Blue’ is een winterhard siergras dat zeer geschikt is voor een kleine tuin

  Als je een prachtige grijsblauwe plant in je tuin wilt hebben, dan is Festuca glauca ‘Intense Blue’ een perfecte keuze. Deze plant heeft een verkoelende, mistige bladkleur die fantastisch combineert met andere, fellere kleuren, maar ook met het optisch ruimte creërende wit, roze of blauw. Plant dit bolvormig uitgroeiende siergras liefst in groepjes van drie of vijf stuks (een oneven aantal heeft altijd het meest natuurlijke effect). Het fijne blad is intens blauw en die kleur behoudt de plant het hele jaar door. Een juweel om te hebben en vele jaren te houden. Het is een sterke plant. Ook mooi als solitair in een flinke kuip of pot, of in een rotstuin, steppentuin, grindtuin of prairietuin, want deze zonaanbidder is echt niet alleen maar geschikt voor de border.

  Over de naam
  Vooral dat ‘Intense Blue’ zegt alles. De soortnaam Festuca glauca (‘glauca’ betekent ook ‘blauw’) is ook niet verwarrend. Maar soms wordt deze soort ook nog wel met de verouderde namen Festuca cinerea en zelfs als F. ovina var. glauca en F. arvernensis aangeduid. Het gaat daarbij steeds om dezelfde plant. We vertellen dit om te laten zien hoe moeilijk het ook voor de deskundigen kan zijn om een plant goed in te delen als de verschillen tussen de soorten klein zijn. Pas DNA-onderzoek toont soms de juiste verwantschap aan. Dat is met deze plant ook gebeurd. Zelfs in de Nederlandse namen is deze verwarring terug te vinden. Festuca is zwenkgras, F. glauca zou dus blauw zwenkgras moeten heten, maar wordt meestal blauw schapengras genoemd, hoewel chapenzwenkgras de juiste Nederlandse naam voor F. ovina is. Wetenschappers kunnen jaren met zoiets bezig zijn voordat er overeenstemming wordt bereikt. Maar daar hoef jij je niet druk over te maken. Met dit verhaal willen we alleen voorkomen dat je dezelfde plant dubbel zou aanschaffen omdat er een andere naam bij staat (bij GroenRijk kan je dat niet gebeuren!).

  Over de plant
  ‘Intense Blue’ wordt 30 cm hoog en breed en vormt een blauwe bolle bladerheuvel waaruit in juni en juli de eerst ook grijsblauwe, maar naar geel verkleurende bloeiaren omhoog schieten. Als je die niet mooi vindt, kun je ze er gerust uit knippen. De plant heeft daar geen hinder van. De blauwe kleur blijft het meest intens op een plek in de volle zon. De kleur van de plant wijst er al op dat tijdelijke droogte goed wordt doorstaan. ‘Intense Blue’ houdt bovendien van goed doorlatende, niet te rijke grond. Vanwege zijn decoratieve vorm wordt ‘Intense Blue’ vaak in hoge potten en vazen op terras of oprit (of bij een entree op het zuiden) aangeplant, maar een plek tussen keien of natuursteen is ook perfect. De plant suggereert warmte, droogte, het zinderende zuiden, vakantie – maak er je eigen plaatje maar mee. Het is altijd leuk om je bij het zien van bepaalde planten meteen een fantastische vakantie te herinneren. Met ‘Intense Blue’ lukt dat zeker. De plant combineert heel goed met grijstinten, paars en lila, roze, warm wijnrood en wit. De grijsblauwe kleur brengt rust in een ‘drukke’ border.

  Verdere verzorging
  Als je je tuin sproeit, geef je ook ‘Intense Blue’ natuurlijk water, maar de plant verdraagt tijdelijke droogte uitstekend. Geef bij in pot geplante exemplaren eens per maand (in de groeiperiode) wat extra plantenvoeding in het gietwater. Ook ‘Intense Blue’ stoot natuurlijk oud en uitgewerkt blad af, hoewel hij winterblauw blijft. Het vergeelde oude blad zit meestal onder in de plant. Dat kun je wegknippen. Doe dat in februari-maart. In de natuur heeft dat oude blad een beschermende schaduwfunctie boven de wortels. Daar droogt de grond dan minder snel uit en de wortels worden beschermd tegen extreem weer (ze vormen o.a. een ‘dekentje’ tegen koud winterweer; vandaar dat we aanraden om de planten pas einde winter te fatsoeneren). Aan jou de keuze.

  Andere mooie blauwe zwenkgras-cultivars
  ‘Intense Blue’ is schitterend, maar als je nog wat meer variatie in deze blauwe grassen zoekt, zijn er bijvoorbeeld ook de ongeveer even hoge (of lage) grijsblauwe ‘Uchte’ en ‘Frühlingsblau’, de staalblauwe, heel lage ‘Blaufuchs, de tot 60 cm hoge ‘Blaufink’, zilverblauwe cultivars zoals ‘Silberreiher’ en de zelfs zwartachtig blauwe ‘Harz’ om er een paar te noemen. Als je nu gaat denken dat er alleen maar rassen van dit siergras met Duitse namen zijn, moet je weten dat bijv. ook ‘Kentucky Blue’ en ‘Glaucantha’ bestaan.

  TIP: Op een minder zonnige plek verkleurt het blad van ‘Intense Blue’; het wordt minder blauw en wat groener.

  In kort bestek
  Het blauw schapengras Festuca glauca ‘Intense Blue’ brengt als zonminnend, laag, half bolvormig, grijsblauw (ook ’s winters blauw blijvend) siergras een fantastisch mooie tint in de tuin. De planten doen het perfect in een border, rots-, prairie- of grindtuin, maar worden als designplanten  ook graag in hoge potten en vazen toegepast. Voor zon en vrij droge, goed doorlatende, niet te voedzame grond.

  Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

  Kijk ook eens naar de volgende berichten:

  Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

  Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

  Pinda’s

  Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

  Lees meer...
  Helleborus niger 'Christmas Carol'

  Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

   

  Licht in de duisternis

  In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

  Lees meer...
  Winterheide: Erica darleyensis

  Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

   

  Erica: meisje, pla...

  Lees meer...