Bosviolen

Bosviolen

Ja, bosviolen verdragen meer zon dan andere violen. Ze bloeien langer door als je uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert

De bosviolen waar het deze week bij GroenRijk om gaat, worden ook wel miniviooltjes genoemd. Het zijn allemaal planten die tot de Viola Cornuta Croep behoren. Dat zijn hoornviooltjes (‘cornuta’ = ‘met een hoorn’). Aan de achterkant van iedere bloem steekt een soort hoorntje naar buiten. Die kunnen verschillende maten hebben. Hun functie is niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt dat het vooral nectarvaten zijn, waaruit de bestuivende insecten komen snoepen. De planten bloeien enorm rijk (maandenlang) en trekken zich weinig aan van kou of slecht weer. Sterke planten dus, die eigenlijk alleen maar last krijgen van veel te lang natte grond. Zorg dus voor goede drainage op de plek waar je ze laat groeien. Ook als dat een pot of schaal is. Ze houden van zon, maar staan liever niet op een plek waar de hele dag de volle zon op staat. Dat is te veel van het goede. GroenRijk heeft de bosviolen met hun teer ogende bloempjes in allerlei kleuren nu voor je klaar staan. Met zes tegelijk in een handige draagtray – makkelijk om mee te nemen.

Deze bosviolen zijn eigenlijk vaste planten die enkele jaren kunnen blijven leven, maar ze worden vaak als tweejarige planten gezien en ook zo gekweekt. Er zijn veel rassen met een eigen naam, maar die namen zijn minder belangrijk. Je koopt ze bijna altijd alleen op kleur, ook bij GroenRijk. We noemden al dat je ze niet te zonnig moet planten – je zou ze zelfs eerst een paar weken binnen kunnen zetten (staat ook heel leuk!) voor je ze buiten uitplant. Als je ze niet in fel zonlicht zet, kan dat heel goed (dus niet vlak achter een raam op het zuiden). Het zijn planten waarvan de voorouders oorspronkelijk uit schaduwrijke loofbossen in de Pyreneeën komen. In de bossen daar valt het licht door de windbeweging van takken en bladeren steeds wisselend en gefilterd op de bosbodem waar de violen groeien. De Engelsen noemen dat ‘dappled shade’: wisselende schaduw. Als je de bosviolen in een pot of bak zet, moet je niet vergeten water te geven. Doe dat eens per week en meng er dan ook wat vloeibare plantenvoeding doorheen. Als je uitgebloeide bloempjes regelmatig wegknipt, bloeien de planten nog langer door dan ze normaal al doen. De planten kunnen een paar graden vorst wel hebben, maar als het echt nog zwaar zou gaan vriezen (het weer is de laatste jaren duidelijk aan het veranderen) kun je ze beter even op een koele, lichte plek binnen (of in je schuur) zetten. Het zijn groenblijvende planten, dus altijd leuk. Als je ze meteen buiten in de volle grond uitplant (kan prima) heb je grote kans dat ze tot september zullen bloeien en dat zullen ze dan het jaar erop ook doen.  Alleen beginnen ze dan wat later (in mei) en zullen ze iets minder rijk bloeien. Daarom worden bosviolen liefst steeds nieuw gekocht.

Nog meer over bosviolen
De planten waar we het hier over hebben, worden door de kwekers bosviolen genoemd, maar er is ook een echte soort (Viola silvestris) die officieel de Nederlandse naam bosviool heeft. Die soort komt voor in de bossen van Denemarken in het noorden tot Noord-Afrika in het zuiden en naar het oosten zelfs tot in Japan. Hij groeit hier en daar in kleine groepjes. Je zult ze tijdens een wandel- of fietstocht dan ook niet vaak zien, maar zie je in april violen in het wild bloeien met roodachtig blauwe bloempjes en met enigszins lang-hartvormige blaadjes, dan heb je misschien een ontmoeting met ‘echte’ bosviolen. Een soort die er heel veel op lijkt, is het bleeksporig bosviooltje (Viola riviniana) dat wat lichter blauw bloeit. Behalve de bosviolen die mini-violen worden genoemd, hebben de kwekers ook – om het nog wat verwarrender te maken – mini-bosviolen ontwikkeld die micro’s worden genoemd. Die zijn in alle delen nog kleiner dan de mini’s. Echte dwergen onder de bosviolen.

Vroeger gebruik
Viooltjes hebben iets vertederends en teers over zich. Ze staan in de bloemensymboliek (de bloementaal) voor nederigheid, bescheidenheid en onschuld (vooral de witte), maar vergis je niet: ook verleiding komt om de hoek kijken en ‘een kansje wagen’. Helemaal onschuldig worden ze dus niet gevonden. Een mooie betekenis is ook: ‘ik denk aan je’. Vroeger kende iedereen die bloementaal. Viooltjes werden dan ook graag als veelzeggende corsages of als kleine ronde boeketjes (‘posies’) gedragen. Altijd met een kransje groene blaadjes er omheen.

TIP
Vioolbloempjes kun je eten. Ze smaken friszoet. Ook prachtig als decoratie op de borden en lekker door de sla (of erover gestrooid). Succes verzekerd!

In kort bestek
Bosviolen of miniviolen zijn heel aantrekkelijke, kleinbloemige vormen van hoornviooltjes. Ze staan nu bij GroenRijk bloeiend in handige draagtrays (met elk zes planten) voor je klaar. Ze zullen maandenlang bloeien. Kies de kleuren die je leuk vindt, plant ze in potten, bakken, schalen of de volle grond. Zet ze op een niet al te zonnig plekje. Heel makkelijke planten!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...