Spaanse Margriet

  Spaanse Margriet

  Ja, de Spaanse Margriet staat graag in de volle zon

  Er zijn weinig planten die zo rijk bloeien als Spaanse Margrieten. Niet voor niets was de Spaanse Margriet al eens balkonplant van het jaar. De bloemen zijn uiterst vrolijke, kleurrijke, stralende zonnetjes die je voortdurend in zomersfeer brengen. De verschillende kleuren (wit, crème, geel, oranje, rood, roze, lila, paars) zijn prachtig. De bloemenharten vertonen vaak ringen in andere kleuren dan de omringende bloemblaadjes, wat een schitterend effect geeft. Hier worden ze bijna uitsluitend als eenjarige planten gehouden, maar Spaanse Margrieten – ze heten officieel Osteospermum ecklonis – zijn in hun Zuid-Afrikaanse oorsprongsgebied eigenlijk langlevende halfheesters die daar meer dan 1 m hoog kunnen worden. Als je de uitgebloeide bloemen zo nu en dan verwijdert, verspilt de plant geen energie aan de vorming van zaad en bloeit hij ongekend rijk door.

  Uit Zuid-Afrika
  Osteospermum ecklonis is, net zoals een zonnebloem, een composiet. De bloemen zijn samengesteld. Iedere bloem bestaat uit een groep piepkleine bloempjes in het hart, met daar omheen een krans van kleurige bloembladen. Bij sommige soorten en cultivars (bijv. O. jucundum ‘Star of the Veldt’) hebben die bloembladen zelfs een soort lepelvorm, bij andere zijn ze gestreept, bij weer andere naar binnen opgekruld. De vormvariatie binnen dit geslacht is enorm! Er zijn tientallen soorten Osteospermum (vroeger luisterden deze planten trouwens naar de naam Dimorphotheca). Ze stammen bijna allemaal uit zuidelijk Afrika. De Spaanse Margriet wordt daarom ook wel Kaapse Margriet genoemd. De uitbundig bloeiende soort O. ecklonis komt in het wild voor in een klein gebied rond de Zuid-Afrikaanse kustplaats Port Elizabeth. De plant werd in 1837 voor de eerste maal beschreven door een plantenzoeker met de fraaie naam Augustin Pyramus de Candolle die hem vernoemde naar Christian Friedrich Ecklon, een Duitse botanicus van wiens hand kort daarvoor een boek over Afrikaanse planten was verschenen. Pas rond 1890 kwam de Spaanse Margriet voor het eerst in Europa terecht. Andere soorten uit dit geslacht waren al eerder geïntroduceerd en werden ‘satijnbloemen’ genoemd. In Zuid-Afrika is de Spaanse Margriet bekend onder namen als Jakkalsbos, Sondagsrivier madeliefie en Vanstadensrivier madeliefie. Ook de naam Veldster wordt wel gebruikt. Dan toch maar liever Spaanse Margriet.

  Een echte zonneplant
  In ons klimaat worden de planten lang niet zo hoog als in Zuid-Afrika, meestal worden ze hier eenjarig gehouden en dan zo’n 30 cm hoog. Het grijzig groene blad maakt meteen duidelijk dat het echte zonneplanten zijn. De glanzende, prachtig gekleurde, Margrietachtige bloemen worden zo’n 7-10 cm groot. Plant ze op een zonnige plek in de volle grond, ca. 40 cm uit elkaar. Een groepje Spaanse Margrieten bij elkaar vormt een prima bodembedekking. Veel eisen stellen ze niet. Als de grond maar een beetje voedsel bevat en goed doorlatend is, is het goed. Ze doen het ook uitstekend in standaard potgrond in potten, bakken en kuipen. Ideaal op terras en balkon. Ze kunnen heel wat droogte en warmte hebben, maar laat de potgrond niet helemaal uitdrogen. Geef planten in potten na de eerste zes weken eens in de veertien dagen plantenvoeding in het gietwater. De jonge planten die je bij GroenRijk koopt, bloeien de hele zomer door. Spaanse Margrieten zijn buitengewoon dankbare, prachtige planten. Voor veel liefhebbers zijn het ieder jaar de eerste balkon- en terrasplanten die ze kopen, gevolgd door geraniums, lobelia’s, fuchsia’s enz.

  Pas op voor vorst
  Spaanse Margrieten zijn erg koudegevoelig. Heb je ze al buiten geplant en dreigt er nachtvorst (dat kan nog heel goed tot midden mei) dek ze dan even af met tuinvlies (ook bij GroenRijk te koop).

  TIP
  Spaanse Margrieten kun je ook als kuipplant houden. Als je ze binnen licht en vorstvrij laat overwinteren kunnen ze jarenlang in leven blijven en fors uitgroeien.

  In kort bestek
  Spaanse Margrieten (Osteopermum ecklonis) zijn ongelooflijk rijk bloeiende, meestal eenjarig gehouden zonneminnaars met Margrietachtige bloemen die wel 10 cm groot kunnen worden. Ze bloeien wit, crème, geel, oranje, rood, lila of paars. Prachtig in potten en bakken op balkon en terras of in de volle grond. Hoe meer zon ze krijgen, hoe beter, maar zorg wel dat de (pot)grond niet helemaal uitdroogt, dan bloeien ze de hele zomer door. 

  Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

  Kijk ook eens naar de volgende berichten:

  Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

  Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

  Pinda’s

  Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

  Lees meer...
  Helleborus niger 'Christmas Carol'

  Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

   

  Licht in de duisternis

  In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

  Lees meer...
  Winterheide: Erica darleyensis

  Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

   

  Erica: meisje, pla...

  Lees meer...