Wandhanger met perkgoed

Wandhanger met perkgoed

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeit perkgoed langer door

Een pracht van een wandhanger vol leuke, kleurige, rijk bloeiende planten. Een verrassend element in je tuin of op je balkon. Je raakt er niet op uitgekeken.  Leuk anders en makkelijk. Overal op te hangen waar voldoende zon komt (minstens vier uur per dag) en waar je er echt van geniet. Dus hang hem makkelijk dichtbij. Dat is ook handig als je water geeft of de planten verzorgt. Dat laatste gaat bijna vanzelf omdat je automatisch naar deze wandhanger toegaat om steeds weer even te kijken. GroenRijk biedt een aantrekkelijke keuze uit heel leuke planten en plantencombinaties in diverse tinten. Je kunt dus kiezen wat je het mooist vindt of wat je denkt dat een ander mooi vindt als je iemand zo’n wandhanger cadeau wilt doen. Want het is ook een graag aangepakt geschenk. Met deze kleurrijke planten is maandenlange, vrolijke bloei verzekerd.

Volop keus
In de wandhangers zul je diverse groot- en of kleinbloemige Petunia’s aantreffen. Maar ook Bacopa, Helichrysum met Bidens, en bijv. Verbena met Bacopa. De hoofdkleuren zijn wit, blauw of roze (en geel). Heel mooi is ook de combinatie met de grijsbladige strobloem of Helichrysum. Er is gezorgd voor een fraaie afwisseling van blad- en bloemvormen en er zijn plantvormen gekozen die perfect tot hun recht komen in zo’n wandhanger. Alle toegepaste soorten hebben sierlijk overbuigende of duidelijk hangende stengels. In alle gevallen is het resultaat een rijkbloeiend geheel.

Meer over de verschillende soorten
Petunia’s met hun waterval aan bloemen kent iedereen. Daar hoeven we niet veel over te melden. Petunia’s vormen een uitgebreide plantengroep in diverse soorten, met heel veel verschillende rassen en met prachtige bloemkleuren. Wel goed om te weten is dat de nieuwste rassen (die in de wandhanger zijn toegepast) veel sterker zijn dan de vroegere. Die hadden vaak snel te lijden van koud en aanhoudend nat weer. Dat hebben de kwekers enorm weten te verbeteren, zoals ook al bij de bekende Surfinia’s het geval is, wat in feite ook Petunia’s zijn. Je weet, ook dit zijn uitbundig en lang bloeiende, sierlijk neerhangende planten. Ook de van oorsprong eveneens Zuid-Amerikaanse Mini-Petunia’s of Calibrachoa’s lijken sterk op kleinbloemige Petunia’s. Ze zijn dan ook nauw verwant. Ook deze planten doen het goed in ons klimaat en in de wandhanger. Ook Calibrachoa’s hebben – net zoals Surfinia’s – weinig last van de bij ons vaak wisselende weersomstandigheden (regen doet ze niets) en ze kunnen zelfs wat droogte hebben. De sterk rankende planten bloeien zeer rijk en ze bloeien door tot de vorst er in het najaar een eind aan maakt.

Bacopa bloeit ook tot in oktober (soms zelfs nog veel langer als het weer meewerkt). Deze vooral wit, maar ook wel roze of blauw bloeiende planten lijken onvermoeibaar te bloeien en ze zijn heel sterk. Ze hebben fijn, hartvormig blad aan stevige, overhangende stengels. Het zijn eigenlijk kleine struiken, dus ze kunnen in principe jaren achter elkaar in leven blijven. Omdat deze planten oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komen zijn ze bij ons helaas niet winterhard, maar als je wilt zou je ze koel en vorstvrij op een lichte plek kunnen laten overwinteren. Een heel zachte winter kunnen ze zelfs buiten overleven.

Helichrysum of de strobloem is in de wandhanger vanwege het grijze blad en de bijpassende bloemkleur speciaal in de wit-gele combinatie met Bidens toegepast. Helichrysum’s  bestaan trouwens ook met roze, rode, oranje en zalmkleurige bloemen. Je weet waarschijnlijk wel dat je deze strobloemen kunt drogen zonder dat ze hun kleur verliezen. Ook dat is heel mooi en maakt ze extra de moeite waard!

Bidens lijkt heel sterk op Coreopsis (meisjesogen) en heeft de opvallende Nederlandse naam tandzaad. De meest bekende soort bloeit met gele margrietachtige bloemen, maar er zijn ook wit bloeiende soorten. Ze houden net zoals alle andere planten in de wandhangers van lekker veel zon. Vooral de geel bloeiende soort met het fijne blad (Bidens ferulifolia) is bovendien een echte bijenplant vanwege de overvloedige nectar die de bloemen produceren.

Verbena’s hebben mooi, fijn blad en ze vormen aantrekkelijke schermen met grote aantallen witte, violette, roze of blauwe bloemen. Precies de kleuren die in de wandhanger het aantrekkelijkst uitkomen. Verbena’s bloeien rijk en lang. Je hebt er tot in de herfst plezier van. Met voldoende zon, water en een beetje voeding zijn ze helemaal tevreden.

Verzorgen is makkelijk
De planten groeien in de wandhanger in normale, bemeste potgrond. Na een paar weken is de voeding uit die potgrond verbruikt en moet je eens per week wat plantenvoeding in het gietwater doen. Bij normaal weer de planten om de paar dagen een keer water geven. Is het erg warm, dan vaker. De potgrond waarin de planten groeien, mag niet helemaal uitdrogen. Na 14 mei komt nachtvorst bijna niet meer voor, maar voor die tijd kunnen de zogenaamde IJsheiligen – de paar dagen voor de 14e mei – nog wel koude nachten geven, houd daar dan nog even rekening mee. Daarna kan de beplante wandhanger meteen naar buiten en ook buiten blijven.

TIP
Haal regelmatig uitgebloeide bloemen weg die aan de planten blijven zitten. Dan bloeien ze beter en ook langer door doordat de planten dan geen energie in de zaadvorming steken.

In kort bestek
De wandhangers met vrolijk bloeiende perkplanten die GroenRijk nu aanbiedt, zijn echte aandachttrekkers in de tuin en op het balkon. Altijd en overal mooi. En heel praktisch! Je kunt kiezen uit verschillende rijk bloeiende plantencombinaties in diverse tinten. Ophangen en klaar. Sterke planten. Goed voor maandenlang bloei. Heel eenvoudig te verzorgen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...