Portulaca

  Portulaca

  Portulaca ‘Carnaval’ is een veelkleurige éénjarige plant-in-pot die uitbundig bloeit in de volle zon

  Portulak ‘Carnaval’ (Portulaca grandiflora ‘Carnaval’) zorgt altijd voor vrolijke zomersfeer. Zo’n pot met portulak ‘Carnaval’ is één groot kleurenfeest. GroenRijk biedt deze plant aan in een kleurrijke combinatie (allerlei blijmakende bloemkleuren bij elkaar) in één pot. Portulak is een van die heerlijke planten die je meteen aan het zonnige zuiden doen denken. Wat ze uitstralen is pure vakantiesfeer! Daar hoef je dus niet voor op reis. Portulak stamt dan ook uit het warme, tropische deel van Zuid-Amerika: uit Brazilië, Argentinië en Uruguay. Pure passie! De planten bloeien het meest uitbundig in de volle zon. In de kleuren van de bloemen klinkt de samba, de bossa nova en de tango. Een werveling van kleur. En ze verdragen met hun vetplantachtige eigenschappen aardig wat droogte. Ook dat is niet verkeerd! Kortom, wil je iets vrolijks en makkelijks laten bloeien op je balkon of terras (vóór in de border kan ook!)? Kies dan voor portulak ‘Carnaval’!

  Een feest van  bloemen

  Dat zuidelijke temperament zit vooral in het gedrag van de bloemen. Portulak ‘Carnaval’ is veel beter aan ons klimaat aangepast dan de wat oudere rassen. Die bloeiden alleen rijk bij zuidelijke, felle zon. Portulak ‘Carnaval’ al bij minder zon en daardoor gaan de bloemen ook veel eerder op de dag open dan de oude rassen. ’s Avonds sluiten de bloempjes zich weer. Dat ritueel herhaalt zich elke dag. Het betekent dat de planten in de Zuid-Amerikaanse natuur alleen door daginsecten worden bestoven. De kwekers zijn met deze soort (Portulaca grandiflora) geweldig in de weer geweest. Dat heeft geleid tot een waar kleurenfestijn. Portulak-bloemen doen aan kleine roosjes denken (er komen nu zelfs ook gevulde bloemvormen bij voor). De Engelsen en Amerikanen noemen deze plant dan ook ‘Moss Rose’. Ze blijven vrij laag (tot 30 cm) en bloeien van juni tot september en zelfs nog later met een geweldige stroom aan bloempjes. Vaak stopt die pas als de eerste nachtvorsten zich aandienen. Je moet dan wel regelmatig de uitgebloeide bloemen weghalen. Dan gaat de vorming van de  bloemen gewoon door. De kleuren van de bloemen zijn heel opvallend: rood, geel en okergeel, wit, oranje, lila, roze, donkerroze, paarsachtig en allerlei tinten daar tussenin. Voor portulak ‘Carnaval’ is daar een mooie mix uit gekozen. De bloemen hebben allemaal gele hartjes. De stengels zijn soms iets rood tussen het grijzig-groene, vlezige blad.

  Prachtig, niet alleen voor balkon of terras

  Het zijn ook prachtige planten voor de rotstuin, als randplanten langs een pad, voor een plek vooraan in de border. Bovendien perfect in plantenbakken of zelfs in een hanging basket (samen met hangende planten) als je daar beplanting voor zoekt. Zoals GroenRijk ze nu (in pot) aanbiedt, kun je er alle kanten mee uit. Ideaal voor een vochtige tot droge, zelfs warme standplaats. Dat mag best pal op het zuiden zijn. Hoewel je aan de hand van de wat verdikte, vetplantachtige blaadjes zou kunnen verwachten dat het echte droogteplanten zijn, is regelmatig water geven wel noodzakelijk. Maar het is waar, dankzij het vocht dat de planten in hun verdikte blaadjes en stengels opslaan, kunnen ze droge perioden goed overleven. Zo houden ze het uit waar andere bloeiers allang zouden verwelken, maar helemaal zonder water redden ze het uiteraard niet. De (pot)grond mag tussen twee gietbeurten in wel wat droog worden en je kunt ook gerust een paar weken met vakantie zonder dat er iemand naar je portulak-planten omkijkt. Geef eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater. Gewone plantenvoeding voor eenjarige planten en kuipplanten is prima. Portulak houdt niet van kalk, dus als je deze planten om wat voor reden dan ook wilt verpotten of ergens inplanten, doe dat dan in gewone standaard-potgrond. Die is lichtzuur tot pH-neutraal en dat is prima. Portulak is niet winterhard (verdraagt geen vorst) en wordt daarom eenjarig gekweekt. Zet portulak niet op een tochtige plek. Door de op den duur iets overhangende vorm van de uitgroeiende, bloeiende stengels is portulak ‘Carnaval’ ook heel geschikt voor hangmanden. Hij komt ook mooi tot zijn recht in een rotstuin. Ook dat noemden we al. Kortom, vrolijke mogelijkheden genoeg met deze plant.

  Omring je met zomerse kleur

  GroenRijk heeft nog veel meer vrolijke zomerbloeiers voor je in voorraad, zoals vlasleeuwenbekjes (Linaria reticulata), Gazania, kleinbloemige Petunia (ook Mini-Petunia of Calibrachoa genoemd) en lage Zinnia’s. Het is een uitgebreid gezelschap. Sommige hebben onverwachte eigenschapen. Als je bijv. Mexicaanse madeliefjes (Erigeron karvinskianus) in je tuin plant, krijg je ze daarna altijd weer terug; die zaaien zich overal uit). Nog meer zomersuggesties: Nemesia, Nierembergia in wit en paars, en de strandviolier (Malcolmia). Je kunt er naar hartelust mee combineren. Zet laagblijvende zomerbloeiende planten die je in een pot of bak toepast, altijd wat hoger, bijvoorbeeld op een buitentafel. Dan kijk je er wat directer op en geniet je er nog meer van.

  TIP

  Portulakbloemen geuren zacht. Zet de pot dus zo neer dat je ook daarvan kunt genieten.

  In kort bestek
  Nu bij GroenRijk: potten vol zonminnende portulak ‘Carnaval’ (Portulaca grandiflora ‘Carnaval’): vrolijke, rijk bloeiende zomerbloeiers. Meer bloemkleuren per pot. Portulak ‘Carnaval’ vormt stromen roosachtige bloempjes boven fijn, vetbladachtig blad. Ze bloeien van juni tot september en zelfs nog langer. Makkelijk te verzorgen en ze verdragen veel droogte. Ideaal op balkon en terras, maar ook vooraan in de border en als hangplant. 

  Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

  Kijk ook eens naar de volgende berichten:

  Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

  Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

  Pinda’s

  Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

  Lees meer...
  Helleborus niger 'Christmas Carol'

  Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

   

  Licht in de duisternis

  In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

  Lees meer...
  Winterheide: Erica darleyensis

  Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

   

  Erica: meisje, pla...

  Lees meer...